Mutare ambasada la Ierusalim. Decizia Australiei
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Scott Morrison, prim ministru Australia
Scott Morrison, prim ministru Australia
Australia intenţionează să transfere ambasada sa în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat marţi premierul australian, Scott Morrison.

Scott Morrison a evocat un gest diplomatic similar celui pe care l-au făcut Statele Unite în luna mai, relatează AFP. Morrison a convocat o conferinţă de presă pentru a declara că este 'deschis' propunerilor de recunoaştere formală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi de transferare a ambasadei Australiei în acest oraş.

O asemenea măsură ar constitui o ruptură cu politica pe care guvernele australiene succesive au aplicat-o de mai multe decenii în acest domeniu. 'Suntem angajaţi faţă de o soluţie cu două state', Israelul şi un stat palestinian, 'dar sincer, asta nu merge prea bine, au fost realizate puţine progrese şi nu trebuie să continuăm să facem acelaşi lucru şi să ne aşteptăm la rezultate diferite', a explicat prim-ministrul. El a apreciat ca 'rezonabile' şi 'convingătoare' propunerile de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală şi a transfera ambasada, fără să precizeze originea acestor propuneri, şi a menţionat că urmează să fie studiate de guvernul australian.

Acuzele opoziției

Acest anunţ neaşteptat a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney. Candidatul Partidului Liberal condus de Morrison, un fost ambasador al Australiei în Israel, întâmpină dificultăţi în intenţiile de vot, potrivit sondajelor. O înfrângere la aceste alegeri ar duce la pierderea majorităţii de un singur mandat pe care o deţine Partidul Liberal în parlament.

O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (opoziţie) l-a acuzat pe Morrison că a făcut acest anunţ despre Ierusalim pentru a atrage voturi suplimentare. Scott Morrison a devenit şef al guvernului luna trecută după ce conservatorii din Partidul Liberal l-au răsturnat din acest post pe Malcom Turnbull, un lider mai moderat al formaţiunii. La data transferării ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, decisă de preşedintele Donald Trump, guvernul condus de Turnbull s-a distanţat de decizia americană, apreciind că nu contribuie la procesul de pace dintre Israel şi palestinieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel