Mureş: CJ a alocat peste 173.000 de lei pentru achiziţionarea celor trei tezaure descoperite anul trecut
Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat, joi, în cadrul rectificării bugetare, peste 173.000 de lei pentru achiziţionarea celor trei tezaure descoperite anul trecut pe teritoriul judeţului de câţiva amatori.
Este vorba despre tezaurele descoperite la Ernei, Miercurea Nirajului şi cel provenind din Evul Mediu de la Sângeorgiu de Mureş. Tezaurul descoperit în zona oraşului Miercurea Nirajului conţine 18 piese datând din secolele X-IX înainte de Hristos, între care şi un coif în formă de clopot, al treilea de acest gen găsit pe teritoriul României.
Depozitul de la Mierurea Mirajului mai conţine două ceaune de bronz, care s-au păstrat fragmentar, unul s-a păstrat într-o condiţie mai bună, însă lipseşte fundul piesei, 7 topoare sau celturi din bronz, 8 brăţări care au fost turnate. Experţii susţin că aceste coifuri apar în Epoca bronzului târziu, de la 1400-1300 î.Hr. în Europa şi că piesele care se pot încadra în categoria armelor defensive sunt extrem de rare în perioada respectivă, fiindcă, cel mai probabil, se foloseau diferite materiale organice care nu s-au păstrat.
Coiful în formă de clopot este, de asemenea, foarte rar, în tot Bazinul Carpatic şi în toată Europa fiind descoperite 14 astfel de exemplare, iar în România mai sunt două exemplare întregi, unul la Muzeul din Carei, descoperit la Pişcolt, şi un alt exemplar descoperit la Şoarş, în judeţul Braşov, care se află la Muzeul Brunkenthal din Sibiu. Un alt tezaur complex care va fi achiziţionat conţine peste 60 de piese din argint şi trei obiecte din aur şi a fost descoperit în comuna Ernei, specialiştii fiind de părere că datează de la jumătatea secolului I, înainte de Hristos.
Specialiştii Muzeului Judeţean Mureş susţin că este vorba de cel mai important tezaur din perioada respectivă din colecţia instituţiei. Piesele au fost deja curăţate şi conservate, în fază primară, de un specialist, pentru a putea fi prezentate, întrucât sunt realizate dintr-un argint pur, de 98%, sunt foarte fragile şi este foarte important ca ele să fie conservate. Arheologul Daniel Cioată, de la Muzeul Judeţean Mureş, a explicat că acest tezaur din argint, prin morfologia pieselor, 'se înscrie în cadrul tezaurelor aparţinând civilizaţiei dacice clasice' şi a adăugat că, după ce au fost analizate atent piesele, tezaurul a fost datat, cu aproximaţie, 'undeva pe la jumătatea secolului I, înainte de Hristos'. Tot anul trecut, la Sângeorgiu de Mureş a fost descoperită o colecţie de matriţe medievale, cu specificităţi unice în România, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News