Data publicării:

Munții Făgăraș vor fi repopulați cu 75 de zimbri până în vara lui 2024

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Munții Făgăraș vor fi repopulați cu 75 de zimbri până în vara lui 2024 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Munții Făgăraș vor fi repopulați cu 75 de zimbri până în vara lui 2024 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

75 de zimbri vor fi aduși în Munții Făgăraș până în vara lui 2024. În acest proiect de reconstrucție a habitatelor degradate se investesc 2 milioane de euro.

Fundaţia Conservation Carpathia a început să repopuleze pădurile din Munţii Făgăraş cu zimbri, de peste un an şi jumătate, graţie unui proiect cu fonduri europene şi mai multor parteneri.

În 2020, la sfârşitul lunii mai, Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, în zona lacului Pecineagu. Zimbrii au fost, iniţial, într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare.

Până la finalul proiectului (iulie 2024), Fundaţia Conservation Carpathia îşi propune să aducă un număr total de 75 zimbri în trei zone de reintroducere în Munţii Făgăraş. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, toate activităţile ce ţin de reintroducerea zimbrilor în Munţii Făgăraş ajung la 2 milioane de euro. Reintroducerea zimbrilor este realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”). Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.

După cum precizează biologul Adrian Aldea, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia, programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş a început în 2019, când a fost construit primul ţarc, în zona Bunea (comuna Rucăr) şi a fost populat cu „primii 11 zimbri”. În noiembrie 2020, s-a născut primul pui de zimbru în libertate în Munţii Făgăraş.

Nu există date concrete când ar fi dispărut ultimul zimbru din Munţii Făgăraş, însă se apreciază că arealul lor cuprindea, în trecut, întreg lanţul carpatic. De pe teritoriul ţării ar fi dispărut cu circa 200 de ani în urmă. Ideea reintroducerii zimbrilor vine în contextul general al proiectului de creare a unei zone de natură sălbatică şi de completare a faunei din Carpaţii Meridionali. Până în prezent, sunt funcţionale două zone de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, pe raza comunelor Rucăr şi Lereşti, din judeţul Argeş, unde au fost aduşi 20 de zimbri din România (Vânători Neamţ şi Vama Buzăului), dar şi din diverse centre şi rezervaţii din Europa (Germania, Polonia, Marea Britanie, Suedia), precizează BizBrașov.

VEZI ȘI: „Chemarea râsului“. După ani de experiență, un fotograf a imortalizat discretul animal / FOTO+VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel