Data actualizării:
Data publicării:

Munte de deșeuri, pregătit pentru schi

Autor: Nicolae Ionescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

La ce poate fi folosit un munte de deşeuri produse de o metropolă? Copenhaga a găsit o soluţie inedită: la schiat.

Deşeurile se află în clădirea Copenhill, o fabrică de procesare a gunoiului aflată la zece minute distanţă de centrul capitalei Danemarcei, notează Reuters. Corpul principal al acesteia are un aspect futurist, cu un acoperiş în pantă de 85 de metri înălţime, acoperit cu un material numit neveplast. Acesta seamănă cu o pârtie de schi, cu excepţia faptului că este verde.

Cred că iniţial toată lumea este surprinsă când se uită la ea şi nu vede zăpadă, a remarcat Christian Ingels, director în cadrul Copenhill.

Este material verde pentru pârtie sintetică. După una sau două ture, mintea ţi se acomodează automat, aşa că te simţi exact ca şi cum ai schia, a adăugat el.

Citește și: Radioterapia internă și externă. Medic Bujor: Tipuri de cancer în care este indicată

Prima capitală a lumii cu zero emisii de carbon

 

Concepută de arhitectul danez Bjarke Ingels, fabrica este un pas important pe care Copenhaga îl face pentru atingerea obiectivului de a deveni prima capitală a lumii cu zero emisii de carbon. Este o tentativă de construire a unei uzine de procesare a deşeurilor pe care locuitorii o întâmpină cu bucurie în zona lor. Şi pare să funcţioneze.

Este o experienţă fantastică să poţi face ceea ce îţi place cel mai mult în mijlocul unui oraş, a declarat un schior venit în vizită, Pelle Hansen. În loc să parcurgi şase, şapte, opt sau zece ore până la o staţiune de schi, poţi ajunge aici în zece minute, a adăugat turistul.

Fabrica va arde deşeuri provenite de la 600.000 de locuitori şi 68.000 de sedii comerciale pentru a produce electricitate şi căldură în beneficiul acestora, notează Reuters. De asemenea, o parte din aceste deşeuri va fi reciclată.

Uzina a început să funcţioneze în anul 2017, iar zona recreaţională va deveni disponibilă în mod permanent la primăvară. Pârtia va fi deschisă tot anul.

Este fantastic că se poate schia fără zăpadă, a declarat un alt vizitator al pârtiei, Tommy Christensen. Este o experienţă uşor diferită de schiatul pe zăpadă naturală, însă este a doua tură şi voi mai încerca. Arată promiţător, a adăugat el.

Citește și: Ponta, candidatură prezidențiale: Vreau să termin ce nu am terminat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel