Munițe fabricată în India, ajunsă la armata lui Zelenski. Putin, supărat pe statul BRICS alături de care voia să construiască o alternativă la NATO
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Munițiile produse de companii indiene de armament au fost redirecționate de clienți europeni către Ucraina, iar autoritățile de la New Delhi nu au intervenit pentru a opri acest comerț, în ciuda protestelor venite din partea Moscovei, conform unor surse guvernamentale și din industria apărării, precum și unei analize realizate de Reuters pe baza datelor vamale disponibile comercial, scrie Reuters.

Conform surselor și datelor vamale, transferul acestor muniții pentru susținerea apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse a avut loc de mai bine de un an. Reglementările privind exporturile de arme ale Indiei impun ca armamentul să fie utilizat exclusiv de către cumpărătorul declarat, care riscă suspendarea viitoarelor achiziții în cazul unor transferuri neautorizate. Totuși, deși Moscova a ridicat această problemă în cel puțin două ocazii, inclusiv în timpul unei întâlniri din iulie între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul său indian, New Delhi nu a luat măsuri concrete pentru a opri acest comerț.

Detaliile transferului acestor muniții au fost raportate pentru prima dată de Reuters. Ministerele de externe și de apărare din Rusia și India nu au răspuns la solicitările de comentarii. În ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei, Randhir Jaiswal, a declarat într-o conferință de presă că India nu a trimis și nu a vândut obuze de artilerie Ucrainei.

Cu toate acestea, două surse din guvernul indian și alte două din industria apărării au precizat că India a produs doar o cantitate foarte mică din muniția folosită de Ucraina, una dintre surse estimând că aceasta reprezintă sub 1% din totalul armelor importate de Kiev de la începutul conflictului. Reuters nu a reușit să determine dacă munițiile respective au fost revândute sau donate de clienții europeni Ucrainei.

Printre țările europene care au furnizat muniții indiene Ucrainei se numără Italia și Cehia. Acestea sunt implicate într-o inițiativă coordonată de Cehia pentru a furniza Kievului obuze de artilerie din afara Uniunii Europene, conform unui oficial spaniol, unui înalt oficial indian și unui fost director executiv al Yantra India, o companie de stat a cărei muniție este utilizată de Ucraina. Un oficial indian a declarat că New Delhi monitorizează situația, însă nu a luat măsuri pentru a restricționa fluxul de muniții către Europa.

Acest subiect sensibil a fost dezvăluit de mai multe surse, majoritatea preferând anonimatul din cauza delicateței situației.

Creșterea bruscă a exporturilor de muniție indiană

Pe de altă parte, India și-a consolidat recent cooperarea în domeniul apărării și diplomației cu Washingtonul, principalul susținător al securității Ucrainei, pe fondul unei Chine în creștere, pe care ambele națiuni o consideră un rival strategic. Cu toate acestea, India menține relații calde cu Rusia, principalul său furnizor de armament de zeci de ani, iar premierul Narendra Modi a refuzat să se alăture regimului de sancțiuni impus Moscovei de către Occident.

India, cunoscută până de curând drept cel mai mare importator de arme din lume, vede războiul prelungit din Europa ca pe o oportunitate de a-și dezvolta sectorul emergent de exporturi de armament. Aceasta ambiție este evidențiată de datele obținute de Reuters, care arată că India a exportat peste 3 miliarde de dolari în arme între 2018 și 2023, iar ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, a declarat la sfârșitul lunii august că India își propune să crească acest număr la 6 miliarde de dolari până în 2029.

Datele vamale comerciale arată că, în cei doi ani de dinaintea invaziei din februarie 2022, trei mari producători de muniție indieni - Yantra, Munitions India și Kalyani Strategic Systems - au exportat componente de muniție în valoare de doar 2,8 milioane de dolari către Italia, Cehia, Spania și Slovenia, unde contractorii din industria apărării au investit masiv în lanțuri de aprovizionare pentru Ucraina. Însă, între februarie 2022 și iulie 2024, valoarea acestor exporturi a crescut la 135,25 milioane de dolari, incluzând muniții finalizate, pe care India a început să le exporte către cele patru țări europene.

Arzan Tarapore, expert în apărarea Indiei la Universitatea Stanford, a declarat că impulsul Indiei de a-și extinde exporturile de armament a fost un factor major în transferul acestor arme către Ucraina, menționând că „probabil, în această expansiune recentă bruscă, au avut loc unele încălcări ale clauzelor de utilizator final”.

Un parteneriat complicat: India între Rusia și Occident

Printre companiile implicate în aceste transferuri se numără Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES), un contractor italian de apărare care a trimis obuze fabricate în India către Ucraina, conform unui fost director executiv de la Yantra. MES este cel mai mare client străin al Yantra, iar compania italiană cumpără obuze goale din India, pe care apoi le umple cu explozivi.

Deși mai multe firme occidentale dispun de capacități de umplere cu explozivi, acestea nu au capacitatea de a produce în masă obuze de artilerie, motiv pentru care apelează la producători indieni precum Yantra.

Datele vamale arată că Yantra a livrat obuze de 155 mm în valoare de 35 de milioane de dolari către MES între februarie 2022 și iulie 2024. De asemenea, o companie de armament britanică, Dince Hill, a exportat în februarie 2024 muniții în valoare de 6,7 milioane de dolari din Italia către Ucraina, inclusiv obuze de 155 mm L15A1 fabricate de MES pentru Ministerul Apărării din Ucraina.

India menține o relație strategică complexă cu Rusia, care furnizează peste 60% din importurile sale de armament. Totuși, în cadrul întâlnirilor diplomatice recente, Moscova a exprimat nemulțumiri cu privire la utilizarea munițiilor indiene de către armata ucraineană, acuzând că unele dintre acestea sunt fabricate de companii de stat din India.

Walter Ladwig, expert în securitatea Asiei de Sud la King's College din Londra, a explicat că redirecționarea unei cantități relativ mici de muniție către Ucraina este, din punct de vedere geopolitic, avantajoasă pentru India, permițându-i să demonstreze partenerilor occidentali că nu susține în mod deschis Rusia în conflictul din Ucraina, fără a afecta însă prea mult relațiile cu Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel