Data publicării:

„Mulțumim, România!”. Alte patru poduri peste Prut care vor lega România de Basarabia urmează să fie construite

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Pod peste Prut. Foto: ASD
Pod peste Prut. Foto: ASD
Agenția Națională pentru Achiziții Publice din România a validat documentația de atribuire pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru alte patru poduri rutiere peste Prut.

Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din R. Moldova, Andrei Spînu, pe profilul său de Telegram și preluat de portalul Deschide.md într-un articol intitulat „Mulțumim, România”.

Potrivit ministrului, este vorba de Podul Costești - Stânca, Podul Leova - Bumbăta, Pod nou Leca - Fălciu și Podul nou Barboieni - Răducăneni. De asemenea, continuă licitația pentru podul la nivel de autostradă care se va construi peste Prut, Ungheni - Ungheni. Noul termen pentru depunerea ofertelor a fost stabilit până pe 31 ianuarie.

Andrei Spînu a menționat că principalele caracteristici prevăzute pentru construcție sunt: 261,20 m lungime pod nou peste Prut, 2 benzi pe sens + trotuare, 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II), 8 m lățime parte carosabilă, 1 km lungime traseu și 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură.

„Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile. Împreună cu celelalte poduri de la Giurgiulești (MD) – Galați (RO) (deja reabilitat), Leușeni (MD) – Albița (RO), Sculeni (MD) - Sculeni (RO), Cahul (MD) – Oancea (RO), vom asigura interconectivitatea cu România și nemijlocit cu Uniunea Europeană. Podurile vor aduce mai multă siguranță și fluidizare a traficului pentru camioanele noastre sau cele care tranzitează Republica Moldova, va crește comerțul și va integra și mai mult Republica Moldova în Rețeaua de Drumuri Europene TEN-T”, a precizat ministrul.

Construcția celor 9 poduri peste Prut este una din prioritățile strategice din Planul Reconstrucției Infrastructurii R. Moldova 5+ și în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel