Data actualizării:
Data publicării:

Multinaționala, cel mai nou partid politic din România

Autor: Bogdan Chirieac | Categorie: Stiri
WhatsApp

Între multele noutăți pe care le-a adus experimentul Piața Victoriei, unul mi se pare important cu adevărat: s-a creat un nou partid politic în România - Partidul Multinaționalelor. Nu este ceva rău, nu este neapărat bine, pur și simplu politicul din România nu va mai putea niciodată să ignore această realitate.

Ultimele date pe care le-am găsit, cele din 2013, arată că multinaționalele din România aveau o cifră de afaceri de 120 miliarde euro. Atenție, nu orice companie cu capital străin din România este multinațională. Multinaționale sunt, de exemplu, Orange, Vodafone, Coca-Cola, Microsoft, Renault, Metro, OMV, Exon sau ING Bank. Multinaționalele au o cultură proprie despre care cei interesați pot găsi milioane de pagini pe internet. Multinaționala are un singur obiectiv, obținerea de profit. În ultimii 20 de ani, multinaționalele au căpătat, din partea metropolelor de unde provin, reguli stricte deontologice. Asta deoarece, în anii 70, United Fruit făcea revoluții, în America de Sud, pentru a-și proteja culturile de banane.

Multinaționalele sunt toate cu sediul în offshore, cum ar fi, de pildă, în Panama, că tot a fost de curând ditamai scandalul. Companiile americane au sediul, în general, în Delaware. Europenii sunt în Elveția, Cipru sau în British Virgin Island. Trebuie spus că, de exemplu, Regatul Unit are în subordine o treime dintre offshorurile planetei. De unde şi o mare densitate de multinaționale cu sediul la Londra. Dacă în statele puțin dezvoltate multinaționalele pun guverne, în statele civilizate multinaționalele au congresmani proprii, cum ar fi în Statele Unite, ori stau cu Guvernul la masă - cum se întâmplă în Franţa sau Germania.

Există o comunicare permanentă, iar statele fac servicii multinaționalelor în schimbul creării de locuri de muncă, alimentării bugetelor naționale - deși profiturile principale merg în offshore - și creării de tehnologie. Există și o ordine internă între multinaționale, cele mai importante sunt cele din farma și energie, urmează băncile, telecomunicațiile și tehnologia aerospațială, retail-ul. Când apar dificultăți, americanii au stabilit că nimeni nu intră la pușcărie. În schimb, multinaționalele plătesc amenzi uriașe. Băncile de pe Wall Street, dar și cele din Europa, din Elveția, Franța sau Marea Britanie au plătit, în ultimi 5 ani, zeci de miliarde de dolari amenzi guvernului american pentru fapte penale comise în timpul derulării tranzacțiilor. În schimbul amenzilor, americanii renunță la anchetele penale.

Foarte recent, în lume, a izbucnit scandalul Volkswagen. Primul producător de automobile al lumii a falsificat soft-urile care măsurau nivelul de noxe eliberate în atmosferă. Atât Berlin-ul cât și Bruxelles-ul au luat toate măsurile necesare pentru ca multinaționala să nu aibă de suferit prea mult. Problema se va rezolva în final fără incriminări penale, prin simpla amendare, e adevărat, cu miliarde de dolari, a companiei. Surprinse în scandaluri uriașe de corupție, Siemens sau British Aerospace s-au înțeles și ele cu procurorii care au renunțat la anchetele penale în schimbul plății eșalonate a unor amenzi de miliarde.

În România, multinaționalele par să producă 80% din cifra de afaceri a țării. Taxele plătite în perioada 2009-2014 s-au cifrat la 2,5 miliarde de euro. În aceeași perioadă, întreprinderile cu capital românesc, între care și companiile de stat din domeniul energetic, au achitat statului 55 de miliarde de euro, la o cifra de afaceri de 4 ori mai mică decât a multinaționalelor. Sunt convins că economiștii vor găsi multe alte comparații și mai interesante.

Politic, însă, Partidul Multinaționalelor trebuie așezat la masă de orice viitor guvern al României. Ele produc plusvaloare, au sute de mii de angajați și vor reguli clare pentru a putea fi în concurență loială. Măcar la suprafață.

Atunci când majorezi salariul minim sau plănuiești vreo suprataxare a companiilor din energie sau introduci legea dării în plată, trebuie stat la masă cu multinaționalele din domeniul respectiv. Influența multinaționalelor într-o țară ca România este enormă... Pur și simplu ambasadele servesc interesele multinaționalelor în fiecare stat în parte, inclusiv în România.

Sistemul de informații al multinaționalelor este extrem de bine pus la punct. Guvernele din metropole se bazează mult pe informațiile acestora în materie de corupție, transparență în afaceri, climat general de business, respectarea legii și a drepturilor omului.

Programul PSD pare să fi afectat interesele unor multinaţionale. Nu vorbim aici despre participarea corporatiștilor la miting - uneori cu tabel de prezență - ci pur și simplu despre simbioza ce ar trebui să existe între o țară și giganții mondiali care lucrează pe teritoriul ei. Există state în Europa care au reușit să facă din multinaționale adevărați aliați. Există și regiuni, cum sunt România sau Bulgaria, unde, iată, multinaționale încep să fie etichetate drept dușmanul poporului.

Probabil că un guvern responsabil ar trebui să se aplece asupra realităților de acum, din România, și să facă ce este mai bine pentru țară. Multinaționalele cooptate pot să atragă sută la sută din fondurile europene destinate României, pot schimba imaginea ţării în lume, pot să atragă investiții străine cu valori inimaginabile astăzi sau pot, pur și simplu, să părăsească teritoriul ce nu se mai poate oricum dezvolta fără ajutorul lor.
Gândiți-vă la această cifră: 80% din cifra de afaceri a României este realizată de multinaționale...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel