Mulți români nu știu să frâneze corect. Titi Aur: Greșeala făcută de instructorii de la școlile de șoferi / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Titi Aur a vorbit despre greșeala pe care majoritatea șoferilor o fac atunci când frânează.

Titi Aur, specialist în conducere defensivă și siguranță rutieră, a spus de ce o mare parte dintre români frânează greșit atunci când se află la volan.

„Am observat că toți cursanții care au făcut cursul de conducere defensivă (n.r. la Academia Titi Aur) au același defect, dacă pot să zic așa, și anume că atunci când frânăm, toți am avut instinctul să apăsăm ambreiaj-frână“, a spus jurnalistul Florin Răvdan.

„Când am spus asta public, au sărit instructorii de la școlile de șoferi la mine, unii foarte agresiv, dar e vorba de o greșeală pe care ei o fac

În timpul școlii de șoferi te învață ca de fiecare dată să calci prima dată ambreiajul și apoi frâna. E un lucru corect pentru școala de șoferi, deoarece te deplasezi cu viteză mică, iar la fiecare frânare, dacă apeși pe frână, tremură mașina. De aceea instructorul îți spune: Calcă ambreiajul și pe urmă frâna! El face asta și ca să nu-i strici lui mașina, și ca să conduci fără acele vibrații, și să nu îți moară motorul sau să-l zdruncini pe examinator.

Nu explică și nu insistă nimeni că după asta, după ce reflexul te face să știi când să calci ambreiajul, să nu mai frânezi așa. Rămâi cu reflexul, pentru că așa ai învățat. Eu mai glumesc și spun că instructorul te-ar învăța, dar tu, bucuros că ai luat examenul, l-ai îmbătat și a uitat să-ți spună. E o glumă, bineînțeles, dar ar trebui ca instructorul să insiste pe treaba asta. 

În Austria faci școala de șoferi, iar șase luni după ce ai făcut școala de șoferi ești obligat să faci un curs de conducere defensivă. În timpul școlii de șoferi nu poate să te învețe instructorul totul. La cursul acela, unul din lucrurile de care te dezvață e să nu mai calci ambreiajul când frânezi. Acum vor fi din ce în ce mai multe mașini cu cutie automată. De asemenea, în mai multe state din SUA e obligatoriu în școala de șoferi să frânezi cu stângul. Probabilitatea să conduci o mașină cu schimbător de viteze e aproape de zero, iar ca să nu mai încurci picioarele, dreptul e pentru accelerație și stângul pentru frână.

A călca ambreiajul la fiecare utilizare a frânei înseamnă și uzură prematură și lipsă de siguranță. Ai de ce să calci ambreiajul doar când schimbi viteza, sau după ce ai frânat și ajungi sub-turat, pentru a scoate pe liber sau retrograda. Călcarea ambreiajului la frânare e o chestiune greșită rămasă din timpul școlii de șoferi“, a spus, la De Ce Conducem, Titi Aur.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel