Data publicării:
Mulți români au proteză la genunchi. Răzvan Dragomir (SANADOR): Ce presupune și când e nevoie de o astfel de intervenție
Dr. Răzvan Dragomir, medic la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în ce constă proteza de genunchi și când este nevoie de o astfel de intervenție.
Dr. Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DCNews și DCMedical, despre afecțiunile genunchilor, gonartroză, ruptura de menisc și protezele pentru genunchi.
„Proteza la genunchi este o intervenție care se efectuează extrem de frecvent în zilele noastre, pentru că afecțiunea este extrem de frecventă și atunci și tratamentele, inclusiv cele chirurgicale, sunt frecvente. În zilele noastre, a devenit accesibilă și în România, era și normal să se întâmple acest lucru. Este o intervenție care presupune o anumită pregătire a medicului și accesul la implanturi”, a precizat Răzvan Dragomir.
„Proteza de genunchi este un implant modular compus din mai multe elemente. Aș vrea să explic în ce constă această intervenție. Se efectuează atunci când stadiul evolutiv al bolii este unul avansat, când distrugerea cartilajului este completă, iar celelalte soluții non-chirurgicale nu își mai au beneficiul. Este o intervenție chirurgicală care, de obicei, se efectuează programat, adică se planifică, pentru că și pacientul a avut mult mai multe vizite la medic înainte de a se stabili diagnosticul. Este o intervenție prin care se înlocuiesc suprafețele deteriorate, deformate, lipsite de cartilaj. Putem spune că este o resuprafațare a genunchiului. Se înlocuiește suprafața articulară care acoperă femurul cu o componentă a protezei, se înlocuiește suprafața articulară care acoperă partea superioară a tibiei, care se numește componentă tibială, și între cele două componente metalice care se atașează capetelor osoase se introduce un element intermediar, care joacă rolul noului cartilaj pe care alunecă femurul. Este o intervenție chirurgicală care se efectuează în mod clasic”, a explicat medicul chirurg ortoped Răzvan Dragomir.
„Proteza în sine nu este concepută pentru pacientul X, proteza este o sumă de componente care vine la spital în momentul în care planificăm o astfel de operație în toate dimensiunile posibile. Există o interconectare între componente, totul fiind modular, adaptat pacientului”, a mai explicat medicul.
Totul despre afecțiunile genunchilor, gonartroză, ruptura de menisc - dr. Răzvan Dragomir (SANADOR)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News