Multe întrebări, zero răspunsuri. Pe cine ajută panica? De la rezervele de drojdie la rezervele de... euro
Cozi la paşapoarte, cozi la bancomate, cozi la schimb valutar, cozi la pastile de iod. La calm cine mai stă la coadă?
Pe cine ajută panica din ultimele zile? Mii de români îşi reactualizează paşapoartele, îşi scot banii din bănci, schimbă leii în euro, cumpără pastile cu iod, caută adăposturi antiaeriene, îşi fac planuri de plecat din România. Totul de teamă că Rusia şi-ar putea îndrepta atenţia către ţara noastră, la un moment dat, cu rachete, aşa cum face de 12 zile în Ucraina.
Nu, nu e o opinie despre război. Nici măcar nu mă voi hazarda să vorbesc despre ce s-ar putea întâmpla în viitor în România sau ce nu s-ar întâmpla. Mă interesează doar panica. E peste tot în jur! La doi ani de la startul pandemiei şi în România, scăpăm de restricţii, de mască obligatorie, de certificat verde, dar o luăm de la zero cu frica. Vă mai aduceţi aminte cozile interminabile de la supermarket-uri din martie 2020? Când românii cumpărau toate sticlele de ulei, toate pachetele de drojdie, toate conservele şi toate pachetele de hârtie igienică? E la fel şi acum, doar că se cumpără... euro! Atât!
Specialiştii ne spun că nu e cazul să ne panicăm, că sunt suficienţi bani în România, că moneda e stabilă (VEZI AICI), că panica nu e necesară (VEZI AICI). Dar îi credem? Răspunsul este NU. După doi ani de informaţii care s-au bătut cap în cap, de declaraţii care se schimbau de la o zi la alta, nimeni nu pare să mai aibă încredere în surse oficiale. Şi cum reţelele sociale sunt pline de senzaţional, de frânturi de informaţii panicarde, chiar îi putem condamna pe cei care s-au speriat? Ne putem judeca cu uşurinţă părinţii care ne sună şi ne întreabă dacă chiar vine războiul, dacă e musai nevoie să îşi scoată banii din bancă, dacă trebuie să îşi facă paşapoarte? Sau mai degrabă ne apucăm să ne liniştim copiii care ne întreabă dacă vine războiul peste noi şi dacă ei vor trebui să se lupte cu ruşii sau să se ascundă de rachete prin beciuri?
Panica, e clar, nu ajută pe nimeni. Viaţa îşi urmează cursul normal, facturile vin în continuare, reţelele de termoficare tot au pierderi foarte mari, şobolanii fug prin parcuri, gunoaiele se aruncă în continuare peste tot. La polul opus, banii ţinuţi doar sub saltea şi pastilele cu iod pe cine ajută?
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News