Data publicării:

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, avertisment despre credite

Autor: Irina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre credite, lansând un avertisment. 

Dobânzile pentru euro şi dolari vor mai creşte a spus Mugur Isărescu, conform Rador. 

Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 7,1% la finalul acestui an, faţă de şapte procente anterior, şi îşi menţine estimarea pentru finele anului viitor la 4,2%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că, probabil, dacă ar fi fost incluse şi datele comunicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, prognoza Băncii Centrale pentru 2023 ar fi rămas la şapte procente.

”Sunt legate mai ales de o perspectivă mai bună faţă de februarie privind activitatea economică şi pentru că lumea nu mai vede chiar aşa o recesiune inevitabilă, bineînţeles că vede şi presiuni mai ridicate la nivelul inflaţiei. Asta, pe de altă parte, înseamnă că probabil, din declaraţiile Băncii Centrale Europene sau ale Fed-ului, aceste două instituţii, ca şi Banca Angliei, vor mai creşte dobânzile. Este o atenţionare pe care trebuie să o fac pentru cei care acum se reped să ia credite în valută, considerând că sunt mult mai ieftine” a spus Mugur Isărescu, conform sursei citate. 

Mugur Isărescu adaugă că o problemă privind creşterile de preţuri va continua să rămână timp de două luni în zona legumelor şi fructelor, producţia în acest domeniu fiind afectată de condiţiile meteo din Europa, de seceta din Spania şi de efectele cutremurelor din Turcia. Pe de altă parte, prognoza privind evoluţia inflaţiei va depinde mult de situaţia de pe piaţa muncii, inclusiv de revendicările salariale, dar şi de evoluţiile externe, în special în ceea ce priveşte politica de preţuri pentru ţiţei a ţărilor membre OPEC.

Citește și: Când creditele sunt bune. Iancu Guda dărâmă un mit: Să cumpărăm doar ce ne permitem, cu banii jos, idee conservatoare și foarte greșită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel