Mugur Ciuvică, culise la Palatul Cotroceni despre relația cu SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Culisele relaţiei dintre SUA şi Palatul Cotroceni. Foto: Crişan Andreescu
Culisele relaţiei dintre SUA şi Palatul Cotroceni. Foto: Crişan Andreescu
Mugur Ciuvică a făcut mai multe declaraţii din culisele Palatului Cotroceni despre relaţia cu SUA. 

"Foarte mulţi politicieni din România, din multe tabere, se uită aşa să ia lumină din zona respectivă. Sigur că e mult mai bine să iei lumină din vest, decât din est, ca acum 50 de ani. Ideea e că există în jurul nostru state care au pornit de la acelaşi nivel cu noi, care au relaţii la fel de bune, dacă nu chiar mai bune cu occidentul, adică şi cu Bruxellesul, dar şi cu Washingtonul, dar care nu le cer partenerilor să îi trateze ca pe nişte fraieri, care sunt singuri pe lume şi care au nevoie de ajutor, că altfel nu sunt în stare să treacă singuri strada. 

Politicienii noştri au atitudinea asta, şi s-a început la un nivel mai exacerbat cu Băsescu. Pe vremea când era Băsescu, am înţeles. A fost foarte şmecher, i-a păcălit pe parteneri. Le-a spus 'dom'le, ce ştiţi despre România? Ştiţi că există corupţie şi alte două trei probleme'. El a şi spus chestia asta, a fost sincer.", a spus Mugur Ciuvică. 

Ce a făcut Băsescu cu americanii

"Imediat după ce a câştigat alegerile, le-a spus unor apropiaţi, care îl întrebau ce fac cu relaţiile externe, că vrea să meargă la americani, să îl susţină ei'. Asta a fost esenţa politicii externe a lui Băsescu. Şi asta a făcut! 

De ce spuneam că e şmecher? Că eu chiar îmi imaginez discuţia cu şmecheria asta a lui. 'Uitaţi care e treaba! Eu aici sunt cu dvs. Ce nevoi aveţi în România?'. Multe nevoi fiind chiar bune. În schimb, le-a spus despre corupţi că le face el o listă şi ei să îl ajute să îi bage la puşcărie. Ăsta a fost tot prezidenţiatul lui Băsescu. 

Băsescu le-a spus că Năstase e corupt, Năstase care fusese la Casa Albă înainte de alegeri, Dan Voiculescu e corupt, Patriciu e corupt, a făcut o listă. A prezentat-o peste tot pe unde se ducea. Având umbrela luptei anticorupţie, susţinută de parteneri, corectă ca temă, incorectă ca proceduri, şi-a făcut treaba. Şi-a aranjat meciurile pe aici, inclusiv cu băgat adversari la puşcărie, cu susţinere externă, pentru că a reuşit să explice partenerilor că singurii corupţi sunt adversarii săi.", a declarat Mugur Ciuvică, în cadrul emisiunii Miercurea Neagră. 

Povestea schimbării lui Zgonea, deşi era susţinut de americani

"Nu trebuie să le ceri partenerilor voie să treci strada. La nivelul ăsta s-a ajuns. Eu ţin minte foarte bine faza aia cu Zgonea, când era el preşedintele Camerei. Urmau să îl schimbe din poziţia de preşedinte. Zgonea, care prin nu ştiu ce chestii, se împrietenise cu ambasadorul SUA, le-o fi dus flori sau ceva, şi a venit respectivul ambasador la Casa Poporului, cu alai, şi-a făcut poze cu Zgonea, de ziceaţi dvs că nu îl mai schimbă pe Zgonea. După trei zile l-a schimbat!", a mai punctat Mugur Ciuvică. 

Mugur CIuvică, consilier la Palatul Cotroceni

"Eu am fost la Cotroceni pe vremea lui Emil Constantinescu. Era foarte prieten şi cu americanii, şi cu occidentalii. Dar nu veneau oamenii să bată cu pumnul în masă. Veneau, discutau, era o colaborare, nu era o relaţie ca între stăpân şi colonizaţi. De aia cred că sistemul ăsta l-a introdus Traian Băsescu în 2004", a spus Mugur Ciuvică despre perioada petrecută la Cotroceni când preşedinte era Emil Constantinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel