Data publicării:

Motreanu anunță o victorie importantă în PE: „Acum avem la îndemână un instrument UE pentru a stopa declinul demografic”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL) anunță o victorie în privința „mecanismului de stimulare a talentelor”. România ar putea primi ajutor din UE pentru a repopula regiunile abandonate.

„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. Vedem tot timpul știri despre tinerii care pleacă în străinătate. Acum avem la îndemână un instrument UE pentru a stopa declinul demografic.

„Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat recent de Parlamentul European.

UE sprijină regiunile care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. În cadrul acestui program, Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de exprimare a interesului vizând 36 de regiuni care sunt afectate în prezent de plecarea unei populații mai tinere (15-39 de ani). Printre acestea se numără și regiunea Nord-Vest din România.

Vor fi selectate zece regiuni care vor beneficia de analize detaliate, de recomandări și de planuri de acțiune adaptate la situația lor specifică. Plecarea tinerilor conduce la o scădere a populației în vârstă de muncă, la un număr scăzut de absolvenți de studii universitare și la dificultăți în păstrarea talentelor. Anterior, Comisia Europeană a lansat un apel destinat altor 46 de regiuni din Uniunea Europeană.

Acestea se confruntă cu un declin accelrat al populației în vârstă de muncă și niveluri scăzute ale învățământului superior. Au fost vizate inclusiv șase regiuni din România: Sud-Muntenia, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest și Vest. Prin amendamentele adoptate de Parlamentul European, am solicitat ca asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.”, a fost mesajul europarlamentarului Dan Motreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel