Motivul surprinzător pentru care aproape niciun steag național nu are culoarea violet
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Într-un videoclip de pe TikTok, prezentatorul de radio Dean Jackson împărtășește motivul ciudat pentru care aproape nicio țară nu folosește culoarea violet pentru steagul său.

Majoritatea steagurilor naționale nu se îndepărtează prea mult de roșu, alb și albastru.

Și, deși unele steaguri pot părea extrem de colorate, există o culoare pe care nu o veți vedea aproape niciodată.

Dintre cele 195 de țări din lume, doar trei au o cantitate infimă de violet pe steagurile lor.

Iar explicația bizară se întinde până în lumea antică și până la prețul exorbitant al unui melc de mare rar. 

Era nevoie de aproximativ 10.000 de melci pentru a produce un singur gram de colorant

În videoclip, Jackson explică: "Nicio țară nu folosește violetul ca bază pentru steagul său, iar motivul se datorează acestui mic melc. Nu este un melc care ronțăie steagul violet sau ceva de genul acesta, dar steagurile celor mai multe țări au fost concepute cu câteva secole în urmă, iar singura modalitate de a produce colorant violet la acea vreme era prin zdrobirea melcilor de mare".

După cum explică Jackson, până la mijlocul secolului al XIX-lea, singura modalitate de a obține pigmenți purpurii era din mucusul unui melc de mare rar numit melc Murex.

Acest melc de mare prădător trăiește doar în estul Mediteranei și în largul coastei atlantice a Marocului.

Colorantul era cunoscut sub numele de purpură sau violet de Tyr, ca o referire la orașul Tyr, în Libanul de astăzi, de unde comercianții fenicieni controlau fluxul de coloranți.

Melcii au fost ademeniți în capcane cu momeală sau adunați cu mâna înainte de a li se tăia delicat glandele mucoase cu un cuțit mic. 

Era nevoie de aproximativ 10.000 de melci pentru a produce un singur gram de colorant, poate suficient pentru a colora tivul unei haine. 

Și, chiar dacă ingredientul de bază era cunoscut pe scară largă, producătorii de coloranți din Tyria erau renumiți pentru faptul că își țineau ascunse rețetele complexe.

Câteva steaguri naționale ce au folosit violet

Din punct de vedere istoric, steagul celei de-a doua Republici spaniole a prezentat, de asemenea, o porțiune mare de culoare violet, dar steagul a fost folosit doar între 1931 și 1971.

Ambele steaguri moderne care prezintă mov au fost adoptate destul de recent, ceea ce ar putea explica ruptura lor de tradiție.

Drapelul Nicaraguei a suferit o serie de modificări în ultimii 200 de ani, dar prima adăugare a culorii violet a apărut în 1823, când țara făcea parte din Provinciile Unite ale Americii Centrale.

Drapelul actual, care are un design similar, a fost reintrodus cu porțiunile sale de culoare violet în 1908.

Între timp, Dominica și-a câștigat independența față de dominația britanică abia în 1978, când violetul era la fel de disponibil ca orice alt colorant. 

Motivul pentru care steagurile pot avea acum culoarea violet are, de asemenea, o istorie fascinantă care se întinde până la primul colorant sintetic. 

Cum a devenit culoarea violet accesibilă. Tânărul care schimbat pentru totdeauna istoria modei și a steagurilor 

În 1856, un student la chimie în vârstă de 18 ani pe nume William Henry Perkin încerca să sintetizeze chinina, un tratament pentru malarie, din gudron de cărbune.

După ce un experiment eșuat a lăsat în urmă o pastă negricioasă, Perkin a încercat să spele greșeala cu alcool și a constatat că aceasta a căpătat o nuanță purpurie strălucitoare.  

Complet întâmplător, Perkin tocmai descoperise primul colorant sintetic - schimbând pentru totdeauna istoria modei și a steagurilor. 

Până în 1856, Perkin și-a perfecționat formula și a obținut un brevet pentru acest colorant, care a fost denumit Perkin's Mauve (movul lui Perkin). 

Acest lucru nu numai că avea să-l facă pe Perkin milionar la vârsta de 21 de ani, dar avea să dea un nou impuls industriei chimice și să deschidă calea pentru toți coloranții sintetici pe care îi folosim astăzi.  

Nu mai era nevoie de mii de melci de mare pentru a fi produse hainele mov. Astfel ele au devenit ieftine și extrem de la modă.

Regina Victoria însăși a fost chiar o mare amatoare de coloranți sintetici și a ajutat la popularizarea movului în anii 1860.  

Dar, pe măsură ce violetul a crescut în popularitate, și-a pierdut treptat asocierea cu regalitatea și grandoarea. 

Astfel, în momentul în care Nicaragua și Dominica au ajuns să își conceapă steagurile actuale, movul nu era mai special sau mai scump decât orice altă culoare din curcubeu, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel