Data publicării:

Motivul principal al creșterii prețurilor la energie. Chisăliță: Avea scopul să ajute piața să funcționeze, dar a avut un efect pervers

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Dumitru Chisăliță a spus care sunt cauzele principale ale creșterii prețului la energie.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a fost invitat la DC News și DC Business, unde a fost întrebat de jurnalistul Mihai Ciobanu despre cauzele principale ale creșterii prețului la energie în ultimii ani:

„Există o analiză foarte evidentă cu momentul în care începe creșterea prețurilor la gaze naturale la noi, în România. Acest moment este octombrie 2020, deci mult înainte de război. Atunci a apărut prima inflexiune. Până la acel moment aveam o scădere a prețurilor, după Ordonanța 114 și inclusiv pe scoaterea prevederii acestei ordonanțe, scăderea prețului a fost una accentuată.

Au existat niște cauze interne care au făcut să existe această creștere a prețului, un program care a fost introdus în mai 2020, se numea Gas Release Program și avea ca scop să ajute piața să funcționeze. El a avut un efect pervers, pentru că venea cu niște restricționări de vânzare. Chiar dacă exista o disponibilitate a gazului pe piață, Gas Release Program obliga producătorii și furnizorii să vândă doar o anumită cantitate, ceea ce a creat o falsă diferență între cerere și ofertă și a fost, din punctul meu de vedere, motivul principal al creșterii prețurilor. A venit toamna, când gaze existau, dar aceste gaze nu au fost puse pe piață, ci au fost ținute până în iarnă pentru a fi vândute cantități mai mici și evident că percepția furnizorilor și consumatorilor a fost că cererea este mai mare decât oferta. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor la gaze naturale.“, a precizat președintele Asociației Energia Inteligentă.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Nu doar Austria a rămas ultra-dependentă de gazul rusesc, după un an de război. Chisăliţă: Europa, în general, nu are cum să reducă importurile prea curând

Chisăliță: Majoritatea elementelor au fost de natură internă

„Tot Gas Release Program, dar și menținerea unei hotărâri date în 2018 privind realizarea unei conexiuni între costul redevenței pentru gazele naturale din România cu cel din Viena s-a creat o discrepanță între prețul de achiziție din Viena și prețul de vânzare din România. Mulți furnizori au apreciat că vor obține prețuri mai mari dacă vor vinde gazele naturale pe piețele din afara României. S-au și vând gazele masiv în acea perioadă, ceea ce a contribuit la deficitul de gaz în iarna lui 2020, un alt element de creștere a prețului.

Practic, până în februarie 2022, majoritatea elementelor au fost elemente de natură internă, fie că vorbim de anumite acte legislative concepute sau aplicate prost, fie că vorbim de situații care au făcut ca anumite gaze să iasă din România și să fie vândute în altă parte concomitent cu realizarea unui deficit de gaze naturale în România și creșterea prețurilor“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Aspectul pozitiv al crizei energetice. Dumitru Chisăliţă: Asta nu mai e valabil azi!

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel