Motivul pentru care unii oameni au părul creț
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un nou experiment explică de ce unii oameni au părul creț.

Suntem singura specie cu o lipsă generală de puf și, totuși, din anumite motive, avem păr în locuri aleatorii de pe corp, dar mai als în vârful capului. Oamenii de știință nu au înțeles cu adevărat de ce, dar noi dovezi susțin teoria potrivit căreia părul scalpului nostru a evoluat pentru a ne ajuta să nu ne încălzim, conform Science Alert.

Când unui manechin termic i s-a dat o perucă de păr uman pentru a fi purtată într-o cameră climatizată, cercetătorii au descoperit că manechinul nu a absorbit atât de multă căldură ca atunci când era chel.

Cercetătorii au testat mai multe tipuri diferite de peruci pe manechin, inclusiv cele cu păr drept, bucle largi și bucle strânse (creț).

În cele din urmă, perucile au funcționat în moduri similare atunci când se aflau sub luminile fierbinți ale lămpilor, dar părul creț a fost cel mai bun pentru a păstra manechinul rece în fața radiației „solare” de deasupra.

Rezultatele, care încă nu au fost revizuite de către colegi, dar sunt disponibile public pe serverul de pre-publicare bioarxiv, sugerează că orice tip de barieră în vârful capului reduce absorbția de căldură de la Soare și, la rândul său, nevoia de a transpira. .

Descoperirile sugerează că părul scalpului a evoluat ca răspuns la postura verticală a speciei noastre și la creierul nostru din ce în ce mai mare.

„Apariția părului scalpului poate să fi găsit un echilibru optim între maximizarea pierderilor de căldură pe suprafața mare a corpului și minimizarea câștigului de căldură solară pe suprafața mică a scalpului", scriu cercetătorii.

Avantajele părului creț

Părul creț este o trăsătură care nu apare la niciun alt mamifer sălbatic. În mod clar, există ceva în experiența umană care dă preferință acestui tip de acoperire a scalpului.

De ani întregi, oamenii de știință au emis ipoteza că părul scalpului, în special părul creț, a evoluat ca răspuns de termoreglare. Dar experimentele din 1988 au descoperit că bărbații cheli transpiră de două până la trei ori mai mult decât bărbații cu păr pe scalp.

Totuși, un studiu mai recent din 2010 a constatat că cheliile pur și simplu absorb mai multă căldură, necesitând, la rândul lor, mai multă transpirație.

Experimentele actuale sunt primele care explorează modul în care părul scalpului afectează sarcina termică generală a unei persoane, nu doar răspunsul la transpirație al corpului.

„Descoperirile noastre confirmă că, indiferent de textură, părul acționează ca o barieră care scade pierderea de căldură de la corp (în acest caz, scalpul) către mediul înconjurător”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, părul ondulat strâns nu este plat, ceea ce înseamnă că permite scalpului să „respire” mai bine, protejându-l în același timp de soare.

Pe măsură ce ondulația unei peruci crește, cercetătorii au descoperit că ar fi fost nevoie de mai puțină evaporare a transpirației pentru a elimina căldura de pe scalp, economisind astfel apă și energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel