Motivul pentru care lepra a dispărut din vestul Europei, elucidat
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
lepra_1
lepra_1

Probele de ADN prelevate dintr-un mormânt comun, în care au fost îngropate corpurile unor oameni afectaţi de lepră, din secolul al XV-lea, au oferit oamenilor de știință indicii cu privire la motivul pentru care lepra a dispărut misterior din vestul Europei, în era cruciadelor.

Potrivit unui document publicat săptămâna trecută în revista Science, lepra a dispărut în vestul Europei, în urma unei schimbări genetice produsă în corpul uman, care a adus la imunizarea indivizilor la această boală, scrie descoperă.ro.

Concluzia a fost enunțată, după ce oamenii de ştiinţă de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, întrebându-se dacă bacteria care cauza lepra, Mycobacteriam leprae, suferise o mutaţie devenind mai puţin violentă, sau dacă nu cumva europenii au devenit imuni la ea, au analizat probe de ADN prelevate de la corpurile unor oameni afectaţi de lepră, din secolul al XV-lea.

Cercetătorii au extras probe de ADN dintr-un dinte al unui individ ce a murit acum 600 de ani. Materialul descoperit era „un amestec de ADN uman, microorganisme şi ADN contaminat de la alte oase şi solul din apropiere”, a declarat Stewart Cole, unul dintre autorii studiului.

După ce specialiştii au refăcut o tulpină de lepră şi i-au secvenţiat genomul, rezultatele au indicat că această tulpină era identică cu cea existentă astăzi în comunităţile de leproşi din ţările în curs de dezvoltare.

Analizând rezultatele studiului, oamenii de ştiinţă consideră că anumite gene care îi făceau pe unii oameni rezistenţi la lepră s-au răspândit în rândul populaţiei europene, oferindu-le indivizilor imunitate împotriva bolii.

În prezent, infecţiile de acest gen se tratează cu antibiotice şi pot fi vindecate rapid dacă sunt identificate din timp, precizează sursa citată.

Tichilești, singurul spital de leproși din Europa de sud-est

În Dobrogea, lângă Isaccea, există singurul spital pentru leproși din Europa de sud-est. Spitalul din Tichilești găzduiește bolnavii de lepră, pacienți bătrâni, mai puțini în 2012 decât numărul degetelor de la o mână, a căror medie de vârstă este de peste 60 de ani.

La Tichilești, în 1995, erau internați peste 60 de pacienți care fuseseră tratați de lepră, însă sechelele suferite îi țineau izolați de lume, prizonieri în sanatoriu.

Cunoscută încă din antichitate, lepra sau boala Hansen, cum mai este cunoscută, este o boală infecțioasă gravă, cauzată de bacteria Mycobacteriam leprae, care azi poate fi neutralizată printr-o combinație de mai multe antibiotice. Netratată, lepra duce pacientul spre o moarte dureroasă, prin paralizie, mutilarea membrelor și îmbolnăvirea întregului organism.

La Tichilești, în 1995, erau internați peste 60 de pacienți, însă, în ultimele trei decenii, practic, doar două cazuri noi de lepră au fost consemnate în România.

Lepra sau boala Hansen este o boală infecțioasă gravă cunoscută încă din antichitate. Agentul care o cauzează este o bacterie care azi poate fi neutralizat printr-o combinație de mai multe antibiotice. Netratată, lepra duce pacientul spre o moarte dureroasă, prin paralizie, mutilarea membrelor și îmbolnăvirea întregului organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel