Data publicării:
Motivul pentru care Israelul, Fâșia Gaza și Palestina apar neclare pe imaginile satelitare / FOTO
Orice verificare a imaginilor satelitare din Israel ori Palestina dezvăluie o neclaritate foarte ridicată, în comparație cu oricare alt loc de pe planetă.
Dacă aruncați o privire asupra Israelului și Palestinei pe orice platformă de imagini satelitare, este posibil să observați că imaginile sunt surprinzător de neclare. Copacii și mașinile din orașul Gaza nu sunt altceva decât niște pete neclare pe ecran și chiar și clădirile sunt greu de identificat. Lipsa imaginilor prin satelit de înaltă rezoluție a constituit o problemă pentru analiștii și jurnaliștii care doresc să înțeleagă evenimentele care se desfșoară în această regiune.
„Știu că aceasta este cea mai mică problemă care se întâmplă acum în Gaza, dar este absurd faptul că Google (și Bing, și chiar Yandex) refuză să furnizeze imagini satelitare clare pentru unele dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ", a scris pe Twitter Aric Toler, de la siteul de jurnalism de investigație Bellingcat.
"Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și a avut peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluție foarte mare", a adăugat Toler într-un al tweet.
I know this is the least of the issues going on in Gaza now, but it's absurd that Google (and Bing, and even Yandex) refuse to provide non-potato satellite imagery for some of the most densely populated places on earth, and are regularly hit by Israeli airstrikes. pic.twitter.com/c6DtcYXYvr
— Aric Toler (@AricToler) May 11, 2021
Amendamentul care reglementează calitatea imaginilor satelitare
Totuși, lipsa imaginilor satelitare de rezoluție înaltă a Israelului și Palestinei nu este o problemă a lipsei de tehnologie, ci rezultatul unei legi puțin cunoscute. Israelul și Palestina au fost singurele locuri din lume în care a fost aplicată o astfel de lege. Nu a fost precizat niciodată cum a apărut această reglementare, dar mulți susțin că a folosit „preocupărilor de securitate” pentru Israel. Alții susțin că KBA (Amendamentul Kyl-Bingaman) a fost un exemplu de cenzură folosită pentru a ascunde acțiunile Israelului împotriva palestinienilor, cum ar fi demolările de case.
Întrucât legea se aplică doar SUA, companiile din alte țări au realizat imagini prin satelit ale regiunii în ultimele decenii. Cu toate acestea, întrucât piața comercială a imaginilor prin satelit a fost dominată de SUA, majoritatea imaginilor disponibile publicului în circulație au fost de calitate scăzută.
BBC a vorbit atât cu Apple, cât și cu Google despre calitatea imaginilor lor despre Israel și Palestina furnizate pe platformele lor de imagini satelitare (deși merită subliniat că obțin imagini prin companii terțe de satelit). Apple a răspuns spunând că lucrează pentru a-și actualiza imaginile din regiune, în timp ce Google a spus că probabil își va actualiza platforma odată ce vor fi disponibile imagini cu rezoluție mai mare, dar nu are planuri imediate să o facă, notează IFLScience.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News