Fie că este sotă, la grătar, caramelizată sau crudă, ceapa este un aliment de bază în multe gospodării din SUA. În medie, un american consumă 9 kilograme de ceapă pe an. Dar aroma lor râvnită are un preț: cine le toacă poate simți o senzație de lăcrimare.
Vinovatul se numește factorul lacrimogen, o substanță chimică care irită ochii. Când ceapa este intactă, un grup de compuși numiți sulfoxizi de cisteină sunt ținuți separat de o enzimă numită aliinază. Dar atunci când feliați, tăiați cubulețe sau zdrobiți ceapa, bariera care separă compușii și enzima este spartă. Cei doi vin împreună, declanșând o reacție: aliinaza face ca sulfoxizii de cisteină să devină acid sulfenic.
Cum se declanșează emanarea factorului lacrimogen
„Acizii sulfenici nu sunt foarte stabili”, așa că trebuie să se transforme în altceva, a spus Josie Silvaroli, doctorand în farmacie la Universitatea de Stat din Ohio și primul autor al unui studiu din 2017 în revista ACS Chemical Biology a Societății Americane de Chimie despre factorul lacrimogen. Într-o ceapă, acidul sulfenic are două opțiuni. Astfel:
- Opțiunea 1 este că se poate condensa spontan, o reacție în sine, și poate deveni un compus organosulfurat. Compușii organosulfurați sunt cei care dau cepei mirosul și aroma puternică. O reacție similară se întâmplă în usturoi, motiv pentru care are și o aromă atât de înțepătoare, a spus Silvaroli.
- Opțiunea a doua pentru acidul sulfenic este unică pentru ceapă și alte câteva alimente. O altă enzimă, numită sintaza factorului lacrimogen, care s-a ascuns în celulă, intră în joc și rearanjează acidul sulfenic în factorul lacrimogen.
Factorul lacrimogen este un lichid volatil, ceea ce înseamnă că se transformă în vapori foarte repede, a spus Silvaroli. Așa ajunge la ochi și irită nervii senzoriali.
„Ochii tăi încep să lăcrimeze pentru a scăpa de iritant”, a spus Silvaroli pentru Live Science.
Este probabil ca atât compușii organosulfurați care conferă cepei aroma lor intensă, cât și factorul lacrimogen care induce lacrimile să fi evoluat ca mecanisme de apărare, a spus Silvaroli. Acestea sunt menite să oprească insectele, animalele sau paraziții care ar putea deteriora planta de ceapă.
De asemenea, se fac eforturi pentru a crea ceapă fără factor lacrimogen (sau unul care să determine mai puține lacrimi). Sunionul, ai cărui cultivatori îl descriu drept „dulce și blând”, a fost dezvoltat folosind tehnici de încrucișare pentru a fi mai puțin înțepător. Dar Silvaroli este precaut; deoarece compușii responsabili pentru factorul lacrimogen sunt aceiași compuși organosulfurați aromați care dau cepei gustul lor distinct, reducerea factorului lacrimogen ar putea, de asemenea, să atenueze aroma cepei. Deocamdată, Silvaroli a spus: „Dacă vrei acea aromă, s-ar putea să trebuiască să suferi de arsuri la ochi”, potrivit LiveScience.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008