Urmărește emisiunea live
Motivul pentru care ar trebui să te culci în fiecare noapte între orele 22:00 şi 23:00
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Află în articol de ce ar trebui să te culci în fiecare noapte între orele 22:00 şi 23:00.

Dacă vei merge la culcare și vei adormi între orele 22:00 și 23:00 vei fi mai puțin predispus să dezvolți boli de inimă în comparație cu cei care merg la culcare mai devreme sau mai târziu, potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2021 în European Heart Journal - Digital Health, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC), scrie Ziarul de Iași.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale. Deși nu putem concluziona cauzalitatea din studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare mai devreme sau mai târzii pot perturba ceasul corporal, cu consecințe adverse pentru sănătatea cardiovasculară.“, a spus autorul studiului, dr. David Plans de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. 

Rezultatele studiului

Pe parcursul unei perioade de 5,7 ani, 3.172 de participanți (3,6%) au dezvoltat boli cardiovasculare. Incidența a fost cea mai mare la cei pentru care orele de somn începeau la miezul nopții sau mai târziu și cea mai scăzută la cei cu debutul somnului între orele 22:00 și 22:59. Riscul de a face boli cardiovasculare a crescut cu 25% pentru cei care obișnuiau să se culce la miezul nopții sau mai târziu, cu 12% la cei care se duc la somn între orele 23:00 și 23:59 și cu 24% la cei care obișnuiesc să se culce înainte de ora 22:00.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al organismului, iar abaterile pot fi dăunătoare sănătății. Cel mai riscant timp a fost după miezul nopții, posibil pentru că poate reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineții, care resetează ceasul corporal.“, a subliniat Dr. Plans.

„Deși rezultatele nu arată cauzalitate, timpul de somn a apărut a fi un potențial factor de risc cardiac, independent de alți factori de risc și de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, sincronizarea somnului și igiena de bază a somnului ar putea fi o țintă de sănătate publică pentru reducerea riscului de boli de inimă.“, au concluzionat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel