Data actualizării:
Data publicării:

Motive pentru care câinele nu își mănâncă mâncarea

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Dacă câinele nu își mai mănâncă mâncarea, nu este întotdeauna ușor să știi de ce sau ce poți pune în castron pentru a-l încuraja să se hrănească. Mulți câini renunță la mâncare la un moment dat în viață. Iată care ar putea fi motivele! 

De ce câinele nu mănâncă?

Motivele ar putea fi multiple: are dureri, se simte anxios sau stresat, nu se simte bine, simte greață, are efecte secundare de la medicamente și uneori pur și simplu pentru că nu îi place mâncarea pe care i-ai dat-o. A renunța brusc la mâncare este adesea un semn că ceva nu este în regulă. Dacă observi o schimbare și nu există o explicație clară, atunci cel mai bine este să contactezi medicul veterinar.

Câinele nu mănâncă și nu bea, ce e de făcut ?

Dacă câinele nu mănâncă și nici nu bea, sună imediat medicul veterinar. Câinele trebuie să rămână hidratat! Încercă să-l încurajezi să bea, asigurându-te că vasul cu apă este curat și că îi oferi apă proaspătă rece. Poți adăuga puțin suc dintr-o cutie de ton în apa lui (asigurându-te că eviți tonul în saramură sau ulei) sau îi poți oferi cuburi de gheață pe care să le lingă sau să mestece.

Motive medicale

Există multe boli care pot determina câinele să nu mănânce, variind de la dureri de dinți, paraziți intestinali sau boli mai grave precum pancreatita sau cancerul. Cauzele posibile includ:

- durere în cavitatea bucală - aceasta poate fi cauzată de carii, infecții, boli ale gingiilor sau un dinte rupt.

- probleme cu stomacul/burta – acestea ar putea fi cauzate de viruși, infecții, inflamații, ceva care se blochează în intestine, paraziți.

- durerea – câinii sunt foarte buni la a-și ascunde durerea, dar acest lucru ar putea să-i facă să nu se mai alimenteze. 

- probleme cu organele – problemele cu inima, plămânii, ficatul, pancreasul sau rinichii ar putea face câinele să se simtă rău și să nu vrea să mănânce.

- efecte secundare ale medicamentelor – unele medicamente îi pot face să se simtă rău. Verifică întotdeauna cu medicul veterinar!

Motive comportamentale

Câinii sunt creaturi emoționale. Este posibil ca unii câini să refuze să mănânce dacă se simt anxioși, stresați sau speriați. Mulți câini se bucură de rutină astfel că s-ar putea ca schimbările mici ale mediului sau rutinei lor sa fie dificile pentru ei. Motivele comportamentale posibile care îi determină să refuze mâncarea includ:

- schimbări ale mediului, cum ar fi mutarea în altă acasă, artificii, furtuni sau animale de companie noi;

- schimbări în rutina zilnica, cum ar fi un deces în familie, moartea unui animal de companie, o despărțire, întoarcerea copiilor la școală;

Este posibil ca unii câini să refuze să mănânce dacă stăpânul lor nu este acasă. De obicei, dacă ei nu mănâncă din cauza stresului sau a anxietății, ar trebui să-și revină după câteva zile de la înlăturarea factorului de stres. Unii câini pot avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a-i ajuta să facă față anxietății și poate fi necesar să discuți cu medicul veterinar, potrivit Thekennelclub.org.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel