Moţiunea simplă 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!', dezbătută în Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Moţiunea simplă depusă de deputaţi de la USR şi independenţi de dreapta împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, este dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, iar miercuri se va da votul.

Marţea trecută, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a anunţat depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, precizând că este semnată şi de grupul independenţilor de dreapta. Moţiunea este intitulată 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!'.

Semnatarii documentului cer demisia ministrului Virgil Popescu, susţinând că acesta 'şi-a atins limita competenţei cu mult înainte să fie ministru, însă, cu sprijinul inexplicabil al colegilor săi din PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis, el a fost numit în toate guvernele din ultimii ani'.

'Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant'

'Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant. Preţul gazelor a crescut constant. Preţul energiei electrice a crescut constant. Preţul carburanţilor a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicaţie contextul internaţional. Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpăţânare să aplice soluţii aflate la îndemâna sa.

Soluţii propuse de USR şi acceptate în diverse declaraţii publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare', se arată în moţiunea simplă. Potrivit USR şi deputaţilor independenţi de dreapta, 'de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare'.

'Rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd'

Ei au mai susţinut că 'rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd: scăderea accentuată şi constantă a nivelului de trai pentru populaţie şi dificultăţi majore întâmpinate de companiile care activează în România'.

'Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituţii pe care nu ştie, nu poate şi nu vrea să o conducă în interesul public', se mai arată în moţiunea simplă, notează Agerpres.

Citește și - Summitul G7. Virgil Popescu, după anunțul lui Biden: A confirmat că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse

Virgil Popescu a reacționat după anunțul făcut de Joe Biden.

Președintele SUA Joe Biden a anunțat, duminică, la summit-ul G7, că țările care fac parte din acest grup vor investi ”strategic” până în 2027 aproximativ 600 de miliarde de dolari, în special în programele ”energiei curate”.

”Punctul 4, climat și energie, foarte important. Vedem ce situație critică este în fiecare zi. Întreaga lume simte impactul războiului brutal al Rusiei în Ucraina și pe piețele noastre de energie. Avem nevoie de un efort mai mare pentru a investi în proiecte pentru producerea de energie curată.”, a spus președintele SUA, scrie ȘtirileProTV.ro.

Joe Biden a dat exemplul României, unde se vor construi primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din Europa.

"Biden a confirmat că relațiile sunt foarte strânse"

La scrut timp, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

"La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno - american, pe palierul energiei, președintele SUA a anunțat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România).

Până în prezent, SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem.

"Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020"

Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru susținerea extinderii programului nuclear civil în România și pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state.Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie. Totodată, aș dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului. Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă.

Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile. Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie și Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului, elementele esențiale ale definirii proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel