Data publicării:

Moșii de vară iunie 2022. Rețetă colivă ca la bunica, parfumată și gustoasă. Ai nevoie de trei ingrediente secrete

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Moșii de vară iunie 2022. Rețetă colivă ca la bunica, parfumată și gustoasă. Ai nevoie de trei ingrediente secrete
Moșii de vară iunie 2022. Rețetă colivă ca la bunica, parfumată și gustoasă. Ai nevoie de trei ingrediente secrete

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților va avea loc pe data de 11 iunie 2022.

Printre bucatele care se dau de pomană în Sâmbăta Morților se numără și coliva. Iată cum prepari cea mai bună, parfumată și gustoasă colivă. 

Ingrediente:

 

500 g grâu


1 vârf cuţit sare


1,5 l apă


250 g zahăr


300 g nucă


1 portocală (coajă rasă)


2 linguriţe scorţişoară


esenţă de rom


cca 200 g biscuiţi populari + 100 g nucă măcinată + zahăr pudră (pentru acoperit coliva)


miez de nucă (ornament)

Mod de preparare:

Curăță grâul şi spală-l în nouă ape călduţe, după care pune-l într-o oală încăpătoare. Toarnă peste el 1,5 l apă rece. Pune oala pe foc mic şi fierbe grâul până când apa este absorbită aproape în totalitate. În timpul fierberii, mişcă oala din când în când, astfel încât boabele de grâu să nu se lipească.

După ce apa a scăzut aproape complet, adaugă zahărul şi sărea, amestecă bine şi mai fierbe coliva încă 10-15 minute sau până când apa a scăzut complet. Stinge focul şi acoperă oala. Lasă să se răcească. Adaugă miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, esenţa de rom şi scorţişoară şi frământă până când obţii o consistenţă omogenă.

Amestecă biscuiţii măcinaţi cu miezul de nucă şi îmbracă coliva. Pudrează cu zahăr pudră vanilat şi ornează coliva cu miez de nucă sau bomboane.

Tips! Ca să iasă extrem de parfumată, folosește cât mai multe esențe sau doar aceste trei ingrediente: portocală, scorțișoară și rom. 

VEZI ȘI: La Cluj va avea loc tradiționala Procesiune de Rusalii, cu rugăciune pentru mediu și roadele pământului

Arhiepiscopia Clujului organizează duminică tradiționala Procesiune de Rusalii, după o pauză de doi ani în timpul pandemiei. Clujenii sunt invitați să participe, amintindu-se că „evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului”.

Procesiunea va începe la Catedrala din Cluj cu rugăciune: Mitropolitul Clujului va oficia Vecernia plecării genunchilor. Pe traseu vor fi trei opriri la care se vor rosti ectenii (cereri adresate lui Dumnezeu), iar procesiunea se va încheia tot în fața Catedralei Mitropolitane, unde vor fi rostite rugăciunile pentru întreaga natură.

ProgramDe la ora 17:00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Vecernia plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.De la ora 18:00, procesiunea va porni din faţa Catedralei pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei, unde vor fi rostite rugăciunile pentru natură și Mitropolitul Clujului va ține un scurt cuvânt de învățătură.

„Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu”, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Pentru buna desfăşurare a maniefstării, traficul va fi restricţionat în centrul municipiului Cluj-Napoca. Jandarmii vor fi prezenți, conform legii, pentru a supraveghea și a asigura ordinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel