Moșii de vară, 6 iunie. Avertisment: nu ai voie să faci așa ceva în această zi!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Moșii de vară se prăznuiesc, anual, în sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfânt, mai exact Sâmbăta Rusaliilor.

În ziua Moșilor de vară, sâmbătă, 6 iunie 2020, credincioșii trebuie să dea de poamnă vase de lut, căni, vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

În unele zone ale țării se dau de pomană cireșe și căpșuni. Ceea ce se împarte trebuie să fie proaspăt

Tradiţia spune că începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească pe cei dragi. De aceea, credinţa creştină spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. De aceea, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei.

În ziua Moşilor de vară, femeile trebuie să respecte sărbătoarea şi să nu se ocupe de treburile casnice. În tradiţia populară se spune că femeile care nu respectă interdicţia riscă să le amorţească mâinile şi nu vor mai putea munci cu spor.

Potrivit tradiţiei, credincioşii pot să prevină necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel