Moșii de vară 2020. Preot: ”De ce trebuie să lași lumânarea aprinsă, după ce dai de pomană”. E mare PĂCAT dacă nu o faci
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Moşii de vară 2020. În această zi, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire pentru toți cei care au trecut la Domnul.

Moşii de vară 2020. După datinile strămoșești, în sâmbăta Moșilor de vară, se dau de pomană colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite „moşoaice”. În Bucovina și în alte zone din țara noastră, pomenile amintite sunt trimise vecinilor încă de la primele ore ale dimineții.

Moşii de vară 2020. Credincioşii trebuie să ştie că sunt datori, în această zi, să îi pomenească pe toţi strămoşii şi moşii lor şi pe toţi cei din veac adormiţi, în cadrul slujbei de parastas care se săvârşeşte în toate bisericile, la finalul Sfintei Liturghii.

Moşii de vară 2020. De mic copil, la pomenirea morților, bunica mă includea și pe mine pe lista celor cărora trebuia să le dea de pomană. După ce spunea numele rudelor decedate în gând sau cu voce tare, mereu mă atenționa să las lumânarea să ardă câteva minute, "ca să vadă morții".  

Moşii de vară 2020. Pentru că mi-am dorit să aflu ce semnificație are această lumânare aprinsă, am stat de vorbă cu un preot din provincie. Iată ce a declarat pentru DC NEWS.

Moşii de vară 2020. "În ceea ce priveşte tradițiile populare legate de orice fel de eveniment din viață (de la naştere până la moarte), acestea sunt izvorâte fie din credință, fie din superstiții. Lumânarea lăsată să ardă mai mult timp nu este o superstiție, ci credința că cei dragi pomeniți primesc, pe lumea cealaltă, mai multă lumină şi bucurie prin rugăciunile rostite atunci şi prin simbolismul arderii lumânării", a spus părintele Traian Zoltan pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel