Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Ce n-au voie să facă femeile
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 12 iun 2019, 09:02
WhatsApp
Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Ce n-au voie să facă femeile. De Moșii de vară, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Sâmbăta, 15 iunie, sunt "Moşii de vara", sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi) şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor), scrie crestinortodox.ro.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Moșii de vară, Rusalii 2019. Când pică și ce trebuie să dai de pomană. În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau "Moşii de vară"), Biserica face pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Ce n-au voie să facă femeile


Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. Nu se spală în această zi și nu se muncește.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi.

Moșii de vară, 15 iunie. Sâmbăta morților, tradiții. Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?