Moșii de Toamnă 2022. Când pică, anul acesta, și ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților. Ce se împarte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto colaj: Facebook
Sursa foto colaj: Facebook
În curând, urmează să aibă loc Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, așa cum mai este cunoscută această zi.

Moșii de Toamnă 2022. În acest an, în Biserica Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuţi la cele veşnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moşii de Toamnă, are loc pe 5 noiembrie, conform crestinortodox.ro.

Moșii de Toamnă 2022. Termenul "moși" vine de la "strămoși" și îi are în vedere pe toți înaintașii noștri. În această zi, au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să muncim.

Moșii de Toamnă 2022. Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ. Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecată Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţa.

Vezi și: Moșii de Toamnă 2022. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților

Ce trebuie să faci de Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă

Moșii de Toamnă 2022. Ne rugăm pentru cei morţi pentru ca sufletul lor să ajungă, la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup. În ziua de Moşi, se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse.

Moșii de Toamnă 2022. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. Totodată, creştinii aduc spre slujire şi daruri de mâncare, băutură şi chiar haine sau obiecte preferate de cei adormiţi, iar aceste jertfe aduse pentru a fi sfințite însoțesc rugăciunea rostită de preoții slujitori.

Moșii de Toamnă 2022. Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Moșii de Toamnă 2022. Se aprind lumânări la mormintele celor decedați. Tradiția spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Ce se împarte în Sâmbăta Morților

Moșii de Toamnă 2022. La biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. 

Moșii de Toamnă 2022. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni. Ai nevoie de câte o lumânare pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel