Moşii de iarnă. Ce fac creştinii weekendul acesta în Sâmbăta Morţilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
De Sâmbăta Morţilor creştinii merg la cimitir şi dau de pomană pentru cei adormiţi / Foto: Pexels
De Sâmbăta Morţilor creştinii merg la cimitir şi dau de pomană pentru cei adormiţi / Foto: Pexels
Sâmbăta aceasta, cunoscută ca şi Sâmbăta Morţilor, se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toate bisericile ortodoxe. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important pentru cei născuţi în religia creştină. Oamenii merg la cimitir şi împart vase şi mâncare gătită.

La pomenirea Moșilor de iarnă, în bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. Creştinii merg de dimineaţă la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor

Sâmbăta Morților sau ziua Moşilor de iarnă, este dedicată rugăciunii pentru sufletele dragi care au plecat dintre noi. Pe 26 februarie 2022, credincioşii merg la biserică şi se roagă alături de preot pentru sufletele răposaților. Biserica ortodoxă nu vede în moarte sfârșitul existenței omului, de acea se şi face pomenirea morților. Totodată, Biserica îi numește pe cei care au murit, „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. În religia creștină nu se vorbește de trecere în neființă, ci de trecere într-o altă dimensiune şi sub o altă formă de existenţă. De asemenea, Moșii de iarnă de la finalul lunii februarie marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie odată cu Săptămâna Mare, după care urmează Paștele.

Ce dăm de pomană

La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Acum se împart, pe lângă bucate alese, și vase noi cu mâncare. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, gogoşi, piftie, carne, sarmale şi fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit. Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel