Data publicării:

Moșia Prințesei Ecaterina Caradja, ABANDONATĂ de autorități. REFUZĂ orice variantă. Luptă în memoria ”Îngerului de la Ploiești”

Autor: D.C. | Categorie: Cultura
WhatsApp

Moșia Ecaterina Caradja de la Nedela, județul Prahova, este un loc încărcat de istorie fiind donată prințesei de către bunicul său, Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Alegeri prezidentiale 2024

 Prințesa Ecaterina Caradja a fost implicată de-a lungul vieții în mai mule proiecte caritabile, pe tot teritoriu României, nu numai în Nedelea.

”Îngerul de la Ploiești”

Moșia a funcționat în perioada interbelică ca un leagăn pentru copiii orfani, iar, mai apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost transformat în refugiu pentru piloții americani și englezi căzuți pe moșie și în împrejurimi. Prințesa, care s-a ocupat personal de toate proiectele sale, a reușit, prin oferirea de adăpost și îngrijiri medicale, să salveze peste 1000 de oameni, dobândind în străinătate și denumirea de ”Îngerul de la Ploiești”. 

Domeniu ABANDONAT. CJ Prahova refuză să o restituie, dar și să o îngrijească

În prezent, moșia este dărăpănată, din pricina autorităților locale. Inițial, autoritățile au susținut că moșia în integralitatea ei a fost retrocedată către moștenitorii de drept, descendenții, și i-au acuzat pe aceștia că au lăsat întreaga casă, dar și terenurile adiacente, în paragină. Mai apoi, primăria din Nedela a revenit și a admis că, de fapt, moșia, în integralitatea ei, se află în proprietatea Consiliului Județean Prahova, care refuză restituirea, dar, în același timp, refuză și să restaureze sau să îngrijească domeniul. 

Moștenitorii au încercat în repetate rânduri să intre în posesia domeniului, însă fără succes. Povestea unei birocrații anevoioase, dar și a unor oameni cu interese diferite, a dus la faptul că o bucată din istoria țării noastre a ajuns în paragină.     

Maximilien Caradja, strănepotul Ecaterinei Caradja a declarat: ”Ni se rupe sufletul când vedem conacul într-o stare de ruină și autoritățile locale nu fac nimic pentru a menține acest loc încărcat de istorie. Tot ce ne dorim este ca moșia și conacul să fie restaurate sau retrocedate, ca să o putem restaura din fonduri proprii, dată fiind lipsa de interes din partea autorităților”.

Moștenitorii sunt de acord în toate cazurile ca moșia în totalitatea ei să fie restaurată și folosită ca și muzeu. În amintirea străbunicii lor, ei doresc ca indiferent de cine va fi proprietarul domeniului, tot ceea ce se va încasa ca urmare a exploatării domeniului restaurat să fie donat autorităților locale. 

Recent, familia Caradja a început un proiect denumit ”Restaurați sau Retrocedați!”, prin care își doresc ca autoritățile să ia o decizie fermă în privința domeniului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel