Moscova va întări securitatea specialiştilor ruşi care lucrează la centrala nucleară Bushehr din Iran
Rusia studiază posibilitatea sporirii măsurilor de securitate în cazul specialiştilor ruşi care lucrează la centrala nucleară de la Bushehr, din sudul Iranului, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, citat de EFE.
El a afirmat, pentru agenţia rusă RIA Novosti, că tema este analizată de persoanele responsabile, dar conceptul de securitate fizică înseamnă că măsurile luate pe acest subiect nu pot fi dezvăluite.
Potrivit oficialului, "dacă SUA urmau o linie politică mai responsabilă, nu ar fi existat toate problemele cu care ne confruntăm în prezent", cu referire la creşterea tensiunilor dintre Washington şi Teheran, fapt ce ar putea pune eventual în pericol specialiştii ruşi care lucrează la Bushehr.
Construcţia centralei nucleare de la Bushehr a început în anii 1970 cu ajutor german, dar proiectul a fost întrerupt după triumful Revoluţiei Islamice în 1979 şi nu a mai fost reluat până în februarie 1998, odată cu semnarea unui acord cu Rusia.
Deşi construcţia s-a prelungit mai mulţi ani din cauza opoziţiei occidentale, centrala a fost pusă în funcţiune în august 2010 şi a ajuns la randament complet în iunie 2013.
Tensiunea dintre SUA şi Iran s-a intensificat după ce Washingtonul s-a retras anul trecut din acordul nuclear cu Teheranul, dar a atins noi cote din aprilie, când preşedintele american, Donald Trump, a decis să nu reînnoiască derogările în ce priveşte cumpărarea de petrol iranian.
La aceasta s-au adăugat creşterea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu şi sabotajul ce a vizat patru petroliere.
Ultimul incident a fost doborârea joi a dronei americane MQ-4 Triton care, conform Iranului, a violat spaţiul său aerian, ceea ce Pentagonul a respins.
Drept urmare, Trump a impus luni sancţiuni ce îl vizează pe liderul suprem iranian, Ali Khamenei, dar şi pe alţi oficiali de la Teheran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News