Moscova urmează să fie mai dură în negocierile de pace cu Ucraina. Discuțiile vor avea loc în „termeni total diferiţi"
Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează dpa.
Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, "dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi", a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.
"De-nazificarea" şi "demilitarizarea" Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială".
Consilier al ministrului ucrainean de Interne: Vizita lui Putin în Iran, umilire. A mers fără un avantaj clar! / Rusia nu se mai limitează la Donbas
Vladimir Putin a fost umilit în Iran, consideră Vadim Denisenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a obţinut nimic semnificativ la discuţiile purtate în Iran, cu excepţia faptului că a fost umilit - consideră Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean. Potrivit acestuia, a fost vorba doar despre umilire, deoarece, pentru prima dată în ultimii ani, Putin a mers la negocieri fără a avea un avantaj clar. "A mers acolo ca petiţionar" - a precizat Denisenko, adăugând că liderul rus nu a obţinut nimic nou şi nu a primit nimic.
"Se pare că singurul său atu - influenţa pe care o are în Siria - a trebuit să îl schimbe cu promisiuni mitice că va ajuta în legătură cu embargoul asupra tehnologiilor (deşi el nu are aşa ceva). Până acum, acestea sunt doar promisiuni" - a subliniat Denisenko, citat de Rador.
Consilierul a explicat că jocul principal al lui Putin constă în petrol şi gaze, cu care va şantaja Europa.
"Deocamdată, Europa rezistă. Al doilea joc principal al lui Putin - criza refugiaţilor, care, din cauza problemelor alimentare, este încă în stadiul de negocieri (eventual, o imitaţie a unor negocieri). Este puţin probabil ca Putin să recurgă la un gest de bunăvoinţă privind exportul de cereale ucrainene dacă va nu primeşte ceva în schimb. Deocamdată, nu înţelegem ce ar putea obţine" - a scris Denisenko pe o reţea socială.
În plus, potrivit consilierului, pentru Vladimir Putin, vizita în Iran nu a însemnat doar umilinţă, ci şi isterie.
"Faptul că Putin, Sluţki (Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat, n.r.) şi Uşakov (Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus, n.r.) au început să vorbească simultan despre negocieri înseamnă un singur lucru - Putin şi-a dat seama de profunzimea problemei şi este isteric. Trebuie să accelereze procesele de încheiere a războiului" - notează Denisenko.
Acesta a vorbit şi despre ameninţările nucleare ale Rusiei.
"Voi repeta ceea ce am scris şi am spus de multe ori: (Vladimir Putin, n.r.) nu va utiliza nicio armă nucleară pentru a pune capăt războiului. În primul rând, acesta este un laş şi, în al doilea rând, un astfel de pas îl va izola. Mai multe arme occidentale pentru noi şi totul va fi bine" - a conchis Vadim Denisenko.
Putin spune că, în prezent, se formează o nouă ordine mondială și atacă Occidentul, care 'nu poate oferi lumii modelul său de viitor'
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, 'mai justă şi mai orientată social', relatează agenţiile de presă EFE şi News.ru.
'Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă', a spus el, vorbind la forumul 'Idei puternice pentru un nou viitor', desfăşurat la Moscova.
Această nouă ordine mondială, potrivit lui Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, 'prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei'.
Preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale 'au intrat în panică' întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii.
'Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată', a mai spus el.
La 24 februarie a.c., Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara vecină Ucraina, stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte 'operaţiune specială', a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse, potrivit experţilor, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News