Moscova a folosit o fotografie de origine slovenă pentru a acuza Kievul de „bombă murdară”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o "bombă murdară" care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven, relatează AFP.  

Utilizarea fotografiei "a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene", a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob.

Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de tweet-uri în limba engleză în care denunţa faptul că "fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter" este "o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive (ARAO)".

Ministerul rus de Externe a postat luni pe Twitter următorul mesaj, tot în limba engleză: "Ministerul rus al Apărării: conform informaţiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară".


Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică precum şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi.

Cuvântul "radioaktivno", care înseamnă "radioactiv" în slovenă, se afla pe sacii din plastic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o "bombă murdară", reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile, notează Reuters.

SUA, Europa şi NATO au calificat acuzaţia împotriva Ucrainei drept o invenţie a Rusiei, în timp ce guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunţă adesea astfel de probleme atunci când intenţionează să folosească ea însăşi arme interzise, cel mai adesea sub "steag fals" şi apoi să dea vina pe Kiev, notează agenţiile de presă internaţionale.

O bombă radiologică sau "bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei, notează Agerpres.

Pericolul folosirii bombei nucleare murdare. Generalul Mircea Mîndrescu: Atunci când te joci cu atomul, schimbi paradigma războiului

Generalul Mircea Mîndrescu a explicat care sunt riscurile folosirii unei bombe nucleare murdare în Ucraina.

"Această traducere este una puțin nefericită, din "dirty bombing" în limba engleză. Înseamnă în principal alăturarea unui mijloc exploziv clasic și a unui material radioactiv. Să presupunem că lângă o grenadă punem o bară de uraniu. Explozia grenadei ar face ca acea cantitate de material radioactiv să fie împrăștiată pe o anumită distanță. Raza de acțiune depinde de explozia în sine, de cantitatea de energie dezvoltată de explozie. Cantitatea de material radioactiv care este împrăștiată depinde de cantitatea așezată lângă explozie", a explicat generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO, la Pro TV.

Cât despre posibilitatea ca o astfel de bombă să fie folosită în Ucraina, generalul a spus: "În momentul în care analizăm posibilitatea, ne gândim la ce ar câștiga și ce ar pierde părțile dacă ar utiliza o asemenea bombă murdară. Nu cred că ucrainenii se gândesc cu adevărat la utilizare, deoarece ei depind de sprijinul Occidentului, de această cantitate de material militar, armament, de trainingul care este oferit de Occident".

Generalul Mircea Mîndrescu mai spune c nu poate fi exclusă o operațiune sub steag fals, dar că nu ar fi nici în avantajul Rusiei utilizarea unei astfel de arme, care ar schimba paradigma războiului.

"Nu este exclusă pregătirea unei operațiuni sub un steag fals. Dar, din nou, te gândești ce se întâmplă. Trebuie să te gândești la cel mai rău scenariu și cel mai rău scenariu, într-o asemenea situație, este să nu-ți iasă. Adică o utilizezi, dar ai fost descoperit, atunci ce se întâmplă cu tine? Consecințele ar fi prea mari și pentru Rusia. Și nu cred cu adevărat că Rusia intenționează să folosească așa ceva. Pentru că atunci când te joci cu atomul, schimbi paradigma războiului. Și nu este în folosul ei, și Rusia are nevoie de prieteni, nu doar Ucraina", a mai spus generalul Mircea Mîndrescu.

Printre riscurile utilizării unei bombe murdare în Ucraina se numără contaminarea radioactivă a zonei unde este detonată, a mai spus fostul comandant NATO, care a explicat diferențele față de armele nucleare clasice.

"Nu trebuie să facem confuzia între o armă nucleară clasică, acea care folosește energia care este obținută ca separare a atomilor grei și o armă termonucleară, care obține energia din fisiunea atomilor ușori de hidrogen. Această armă murdară, efectul distructiv se referă doar la contaminarea radioactivă pe o anumită zonă", a mai explicat generalul Mircea Mîndrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel