Data publicării:

Morawiecki, mandatat de președintele Poloniei pentru formarea unui nou guvern, deși nu are o majoritate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, va avea prima ocazie de a forma un guvern după ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile din luna trecută, a declarat președintele pe 14 noiembrie - o sarcină care pare dificilă, având în vedere că partidul nu dispune de o majoritate parlamentară, scrie Reuters.

O alianță de partide de opoziție pro-Uniunea Europeană a obținut majoritatea în scrutinul din 15 octombrie, dar președintele Andrzej Duda a anunțat înaintea alegerilor că va acorda celei mai mari formațiuni politice prima șansă de a forma guvernul.

Partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare din 2015, a obținut cel mai mare număr de voturi în alegeri, dar a pierdut majoritatea parlamentară. Cu celelalte partide excluzând posibilitatea unei coaliții cu PiS, șansele acestuia de a guverna par să fie reduse.

"În urma unei analize atente și a consultărilor, am decis să însărcinez prim-ministrul Mateusz Morawiecki cu formarea guvernului", a declarat Duda, care este un aliat al PiS, într-un discurs televizat.

În cazul în care Morawiecki nu reușește să obțină votul de încredere în parlament, o altă persoană va fi numită prim-ministru de către parlament.

Cel mai probabil, această persoană ar fi fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care este alegerea partidelor de opoziție principale pentru funcția de prim-ministru.

Această numire ar marca o schimbare semnificativă pentru Polonia, după opt ani de dispute cu Uniunea Europeană pe teme precum independența sistemului judiciar sau drepturile minorității LGBTQIA+.

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să deblocheze fondurile alocate Poloniei, care au fost înghețate de către Uniunea Europeană din cauza unor dispute legate de reformele judiciare, criticate pentru creșterea influenței politice asupra justiției.

De asemenea, el a declarat că intenționează să trimită în fața unui tribunal de stat persoanele acuzate de coaliția de opoziție de abuzuri comise în timpul celor opt ani de guvernare ai PiS, inclusiv pe președintele Duda.

Coaliția Civică Liberală (KO) acuză partidul PiS că subminează standardele democratice prin creșterea controlului politic asupra sistemului judiciar și prin transformarea televiziunii de stat într-un mijloc de propagandă. Guvernul respinge aceste acuzații.

Morawiecki declara, încă de săptămâna trecută, că nu are de gând să părăsească guvernul.

"Nu mi-am făcut bagajele", a declarat, atunci, Morawiecki. "Vreau să pun la aceeași masă deputații din partide precum A Treia Cale, Confederația și alte grupuri care împărtășesc preocupări legate de programele sociale și suveranitate, dar și de combatere a migrației ilegale."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel