Monumentul "Ştefan cel Mare şi Sfânt", inaugurat în Parcul Obor
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Monumentul "Ştefan cel Mare şi Sfânt",  inaugurat în Parcul Obor, se află pe aleea din faţa Primăriei Sectorului 2, în prezenţa edilului Mihai Mugur Toader şi a realizatorului lucrării, sculptorul George Tănase.

"Este primul ansamblu monumental al lui Ştefan cel Mare în Bucureşti. Suntem onoraţi să-l găzduim în faţa primăriei, în acest parc recent reabilitat. Monumentul este deosebit din punct de vedere artistic şi, bineînţeles, sentimental, pentru că unul a fost Ştefan cel Mare, de aceea a şi fost canonizat şi acum îi spunem Ştefan cel Mare şi Sfânt, un domnitor emblematic şi o personalitate a istoriei românilor, care a reuşit în cei 47 de ani să menţină şi să ţină acest pământ strămoşesc", a declarat primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader.

El a precizat că aleea pe care este amplasată statuia nu are un nume, dar va propune în consiliu ca aleea să fie aleea Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sculptorul George Tănase a spus că pentru realizarea lucrării a avut nevoie de aproximativ un an şi jumătate. Statuia este realizată din bronz iar soclul este din granit negru adus de la Măgura Ilvei, Bistriţa. El a adăugat că "raportat la dimensiunile lucrării şi calitatea materialelor folosite, este una dintre cele mai ieftine lucrări pe care le-a făcut primăria".

Ansamblul are o greutate de aproximativ opt tone, statuia are 3,10 metri, iar soclul 2,15 metri.

Monumentul dedicat lui Ştefan cel Mare, domnitor canonizat de către Biserica Ortodoxă Română, a fost realizat de către artistul plastic George Tănase în urma organizării unui concurs de soluţii la nivelul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel