Monument comemorativ la Fânaţe, Mureş, pentru eroii celor două războaie mondiale
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 18 aug 2019, 18:23
WhatsApp
Militarii Garnizoanei Târgu Mureş, alături de oficialităţile locale şi judeţene, au inaugurat, duminică, în satul Fânaţe, comuna Band, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, un monument reprezentând trei cruci îngemănate, în memoria celor 70 de eroi din acest sat, care şi-au pierdut viaţa în cele două conflagraţii mondiale.

'Militarii Garnizoanei Târgu Mureş încearcă, într-o formă modestă, prin participarea la această ceremonie militară, să îşi exprime respectul şi recunoştinţa faţă de cei cărora le datorăm bucuria de a trăi într-o ţară liberă şi independentă (...) Conform înscrisurilor oficiale existente la această dată, satul Fânaţe a înregistrat 26 de eroi în Primul Război Mondial, respectiv 44 de eroi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Opera care aparţine artistului plastic Gheorghe Pop se compune din două lucrări distincte: o placă comemorativă pe care sunt înscrise numele şi prenumele celor căzuţi în luptă, alături de care sunt aşezate trei cruci îngemănate, aşezate sub forma unui obelisc, simbolizând trei generaţii, echivalente cu scurgerea unui centenar. Crucile îngemănate înlocuiesc crucile pe care ar fi trebuit să le aibă la căpătâi fiecare erou căzut în cele două conflagraţii mondiale, departe de zona de baştină, în locuri ştiute şi neştiute. Edificarea monumentului este foarte importantă întrucât până la această dată nu a existat niciun simbol similar şi atât de elocvent, în această localitate, care să amintească generaţiilor de azi şi celor care vor veni despre sacrificiul eroilor locali', a arătat comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureş, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu.

Ceremonia militară a fost organizată de Primăria comunei Band, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş şi a Consiliului Judeţean Mureş, iar la aceasta au participat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, profesorul universitar Vasile Dobrescu, care a făcut o incursiune în istoria locală, precum şi artistul care a realizat monumentul, Gheorghe Pop, care a prezentat simbolistica lucrării sale. Elevii din satele Fânaţe şi Band au prezentat un program artistic pregătit special şi închinat eroilor, iar în finalul ceremoniei detaşamentul constituit din militari ai Batalionului 54 Sprijin 'Horea, Cloşca şi Crişan' din Târgu Mureş a prezentat onorul celor 70 de eroi înscrişi pe placa comemorativă de pe monument. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?