Un judecător american a decis, luni, că Google a încălcat legea antitrust, cheltuind miliarde de dolari pentru a crea un monopol ilegal și a deveni motorul de căutare implicit la nivel mondial. Aceasta este prima mare victorie pentru autoritățile federale care atacă dominația pieței Big Tech.
Decizia deschide calea pentru un al doilea proces, care să determine posibilele soluții, inclusiv o posibilă divizare a companiei-mamă Google, Alphabet. O astfel de măsură ar schimba semnificativ peisajul publicității online, dominat de Google de ani de zile.
Semnal verde pentru acțiuni antitrust agresive
Această hotărâre judecătorească oferă un impuls autorităților americane antitrust, care urmăresc agresiv Big Tech, un sector sub tiruri din întregul spectru politic. Judecătorul districtual american Amit Mehta, din Washington D.C., a afirmat că „Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”. În prezent, Google controlează aproximativ 90% din piața de căutări online și 95% pe smartphone-uri.
Faza de „remediere” ar putea fi lungă, urmată de posibile apeluri la Curtea de Apel a Statelor Unite și la Curtea Supremă a Statelor Unite. Disputele juridice ar putea continua anul viitor sau chiar până în 2026.
Acțiunile Alphabet au scăzut cu 4,5% luni, în contextul unei scăderi generale a acțiunilor tehnologice, pe măsură ce piața de acțiuni s-a prăbușit din cauza temerilor de recesiune. În 2023, publicitatea Google a reprezentat 77% din totalul vânzărilor Alphabet.
Reacția Alphabet și perspectivele viitoare
Alphabet a declarat că intenționează să facă apel la decizia lui Mehta. „Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l facem ușor accesibil”, a spus Google într-o declarație.
Procurorul General al SUA, Merrick Garland, a numit decizia „o victorie istorică pentru poporul american”, subliniind că „nicio companie – indiferent de mărime sau influență – nu este deasupra legii”.
Miliarde plătite pentru dominanță
Judecătorul Mehta a notat că Google a plătit 26,3 miliarde de dolari numai în 2021 pentru a se asigura că motorul său de căutare este implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și astfel cota dominantă de piață. „Implicitul este un teren extrem de valoros”, a scris Mehta, explicând că chiar și un nou intrat de calitate ar putea concura doar dacă ar fi pregătit să plătească partenerilor miliarde de dolari și să-i despăgubească pentru pierderile de venituri.
Aceasta este prima hotărâre majoră într-o serie de cazuri care atacă presupusele monopoluri din Big Tech. În ultimii patru ani, autoritățile federale antitrust au dat în judecată și Meta Platforms, Amazon.com și Apple, susținând că aceste companii au menținut ilegal monopoluri. Aceste cazuri au început toate sub administrația fostului președinte Donald Trump.
Senatoarea Amy Klobuchar, democrată care prezidează subcomisia antitrust a Comitetului Judiciar al Senatului, a subliniat că sprijinul bipartizan pentru aplicarea legii antitrust este puternic. „Este o mare victorie pentru întreaga lume că aplicarea legii antitrust este vie și bine când vine vorba de concurență”, a spus ea. „Google este un monopolist rampant.”
Cazul Google este prima dată într-o generație când guvernul SUA a acuzat o corporație majoră de un monopol ilegal. Decizia marchează o etapă importantă în lupta împotriva dominanței Big Tech, promițând schimbări semnificative pentru viitorul peisajului digital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cazurile în care se acordă puncte de stabilitate potrivit Legii nr. 360/2023. Explicațiile Casei de Pensii a Municipiului București - Video
- Oamenii de știință au descoperit o întrebuințare practică uimitoare pentru zațul de cafea
- Un nou bulevard închis în București. Prăpăd în nordul Capitalei
- De ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii: Românii vor constata adevărul
- Luna Recoltei 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
- Marea companie franceză care a deschis a doua fabrică la Zalău. Primarul Pierre Oliver: Consolidăm cooperarea dintre Franța și România / video
- Greșelile frecvente de limbă română explicate de un profesor: de la "servici" la "trebuiesc"
- Cine ar putea fi livratorii care îți aduc mâncarea. Băcanu (PNL): Sunt curios câți români se gândesc la asta atunci când deschid ușa / video
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare pe 14 septembrie: De ce se ține post aspru
- Mircea Badea, 20 de ani ... „cu executare“. Știrea care trebuia să apară în toată presa