Mongolia în fața presiunilor: Refuză să îl aresteze pe Putin invocând dependența energetică
Mongolia se află într-o poziție delicată după ce nu a reușit să execute un mandat internațional de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin.
Acesta a sosit luni în Mongolia pentru o vizită oficială, iar guvernul mongol a recunoscut că dependența sa energetică față de Rusia și China a jucat un rol crucial în această decizie, potrivit Politico.
Într-o declarație pentru sursa citată, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a explicat marți că situația lor economică îi împiedică să ia măsuri împotriva lui Putin, care este vizat de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime de război legate de invazia Rusiei în Ucraina.
„Mongolia importă 95% din produsele petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru existența noastră și a poporului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, așa cum se reflectă în declarațiile noastre oficiale de până acum”.
Mongolia, cu o populație de 3,3 milioane de locuitori, este situată într-o poziție geografică dificilă, fiind încadrată între superputerile Rusia și China. Țara a navigat cu atenție pe scena diplomatică pentru a evita să înstrăineze oricare dintre vecinii săi, cu care are legături istorice și economice extinse. Invazia Rusiei în Ucraina nu a schimbat această abordare pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.
Cu toate acestea, Mongolia este membră a Curții Penale Internaționale, care a emis în martie anul trecut un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, legate de deportarea și transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.
Orice membru al CPI este obligat să acționeze conform mandatelor emise de instanță, dar Mongolia nu a făcut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior pentru sursa menționată anterior că Mongolia va fi probabil acționată în justiție pentru inactivitatea sa.
Uniunea Europeană, Ucraina și organizații internaționale pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au cerut în mod repetat Mongoliei să-și respecte obligațiile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Heorhii Tykhii, a calificat eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin drept „o lovitură grea pentru CPI și sistemul internațional de justiție penală”.
„Mongolia a permis unui criminal inculpat să scape de justiție, împărtășind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom colabora cu partenerii noștri pentru a ne asigura că acest lucru va avea consecințe pentru Ulaanbaatar”, a adăugat Tykhii.
În timpul vizitei, Putin l-a invitat pe președintele Mongoliei, Ukhnaagiin Khürelsükh, la summitul BRICS al economiilor emergente, care va avea loc în Rusia în luna octombrie.
Guvernul mongol a mai adăugat că vizita lui Putin se înscrie în tradiția istorică a șefilor de stat care celebrează împreună aniversarea victoriei forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în Bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News