Momentul în care Putin ar putea lansa bomba nucleară. Generalul Kevin Ryan: Un holocaust nuclear. Impact devastator, cu zeci de mii de morți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Momentul în care Putin ar putea lansa bomba nucleară. Generalul Kevin Ryan: Un holocaust nuclear. Impact devastator, cu zeci de mii de morți / Foto: Kremlin.ru
Momentul în care Putin ar putea lansa bomba nucleară. Generalul Kevin Ryan: Un holocaust nuclear. Impact devastator, cu zeci de mii de morți / Foto: Kremlin.ru
Un fost general al armatei americane a spus când s-ar putea termina războiul din Ucraina, dar și cât de reală este amenințarea lui Vladimir Putin cu arma nucleară.

Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit unui fost general al armatei americane, care a avertizat că Rusia va apela probabil la opțiunea îngrozitoare a armelor nucleare dacă Moscova se confruntă cu înfrângerea în acest conflict. Generalul Kevin Ryan a declarat marți pentru Insider că Rusia "ar folosi o armă nucleară înainte de a permite armatei sale să fie înfrânte pe teren"

Putin a amenințat în mod repetat cu folosirea armelor nucleare de când a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022, dar Ryan a spus că cei de la Kremlin ar putea lua în considerare în mod serios utilizarea lor dacă Ucraina este "pe punctul de a distruge armata rusă pe teren" sau dacă armata ucraineană ar fi pe punctul să recucerească regiunea Crimeea, anexată ilegal de Rusia.

"Dacă armata ucraineană va avea un mare succes în primăvară, va distruge armata rusă și va amenința că va recuceri Crimeea, atunci cred că armata și conducerea rusă ar folosi o armă nucleară nu numai pentru a distruge țintele militare ucrainene, ci pentru a convinge Ucraina că o continuare a luptei în război ar lăsa Ucraina ca un holocaust nuclear”, a spus Ryan.

Unde ar putea lansa Rusia bomba nucleară

El a adăugat că "opțiunile sunt largi" cu privire la modul în care Rusia poate folosi o armă nucleară.

"Nivelul deceselor s-ar putea apropia de Hiroshima sau ar putea fi mult mai mic dacă intenționează doar să lanseze ca un foc de avertizare o armă nucleară într-o zonă mai puțin populată", a spus Ryan.

Impactul ar fi unul "devastator", cu potențialul de zeci de mii de morți, dar nu este scenariul cel mai probabil, spune generalul. Cel mai probabil scenariu care se va juca în acest an, potrivit lui Ryan, este că războiul se va încheia într-un impas, după lupte necruțătoare și pierderi grele de ambele părți.

Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun al SUA, a declarat în noiembrie că aproximativ 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și "cu mult peste" 100.000 de soldați ruși au fost "uciși și răniți" în războiul de până acum cu "același lucru probabil de partea ucraineană".

Cât va mai dura războiul din Ucraina



Cu luptele "la această intensitate" și rata mortalității în creștere, a spus Ryan, "probabil că nu va mai putea dura încă 12 luni".

"Cred că încă un an ar fi o estimare bună pentru momentul în care acest război s-ar putea încheia sau s-ar putea ajunge la un impas", a spus Ryan, remarcând că a greșit înainte cu predicțiile sale despre război.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că 2023 va fi un "an crucial" pentru război, a spus Ryan, un membru senior la Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard.

"Ambele părți trebuie să provoace mai multe daune armatei de cealaltă parte pentru ca acest lucru să ajungă la o concluzie", a spus el.

Ryan a explicat: "Ambele părți sunt încă prea puternice pentru a fi de acord să spună că nu au nicio șansă să câștige acest război. Ambele armate au șansa de a ocupa mai mult teritoriu, așa că trebuie să fim atenți la următoarele bătălii care se desfășoară".

Cine ar putea câștiga războiul



Deși forțele lui Putin au avut o "performanță teribilă" în primele 10 luni de război și nu au reușit să pună mâna pe capitala Ucrainei, Kiev, armata rusă "devine mai puternică" și "săpă pentru a crea apărări mai bune în regiunile pe care le ocupă" spuse Ryan.

Armata ucraineană, ajutată de SUA și Occident prin arme și echipamente în valoare de miliarde de dolari, "devine și mai puternică în aceleași moduri, dar s-ar putea să nu devină suficient de puternică pentru a-i lovi pe ruși", a spus Ryan.

"Acesta este marele lucru care ne va deveni mai clar în primăvară și vară, când se vor relua luptele majore", a spus el.

Dacă trupele ucrainene îi pot forța pe ruși să iasă din pozițiile lor defensive, "atunci s-ar putea să ne îndreptăm către o situație în care armata rusă ar putea fi distrusă sau ar putea fi folosită o armă nucleară", potrivit lui Ryan, care a pus întrebarea: "Este oare mai periculos să fie folosită o armă nucleară tactică în Ucraina? Sau este mai periculos ca armata rusă să fie învinsă pe teren și distrusă?".

Scenariul unei revolte în Rusia

Rusia a suferit o înfrângere brutală la sfârșitul Primului Război Mondial și "a ajutat la aducerea la putere a regimului comunist din Rusia", a spus Ryan, adăugând: "Rusia fiind distrusă – armata sa fiind distrusă – ar slăbi foarte mult țara și va provoca revoltă internă".

"Ar putea duce la dezlănțuirea unor forțe incontrolabile în Rusia", a spus el.

Dacă ucrainenii nu reușesc să-i dea afară pe ruși, "atunci vom fi într-un impas", a spus Ryan, explicând, ca la sfârșitul războiului din Coreea, "s-ar putea întâmpla ca Rusia și Ucraina să convină asupra unui încetare a focului, care nu necesită multă negociere".

Anul trecut, Ucraina a lansat o contraofensivă uimitoare, forțând trupele ruse să renunțe la mari teritorii,, dar pe măsură ce iarna a sosit, ritmul înaintării a încetinit.

"Cum decurge acest război nu va fi stabilit la masa de negocieri, pentru o vreme, și nu va fi determinat în aer, de rachete și bombe, ci va fi determinat de luptele de pe teren", a concluzionat generalul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel