Data publicării:

Momentul în care în Ungaria, la granița cu România, erau dislocați 60.000 de oameni. Generalul Ranco Pițu: Din fericire, am fost norocoși

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
România a fost sub o amenințare uriașă, arată generalul Cătălin Ranco Pițu. 

”Din punct de vedere militar, nicio putere străină nu s-a implicat în desfășurarea evenimentelor începând cu 22 decembrie” a spus generalul Cătălin Ranco Pițu, în emisiunea ”Culisele Justiției”, cu Laura Duță, vorbind despre ce s-a întâmplat în 1989. El a completat că ofițerii de informații ai ambasadelor statelor străine au cules informații, așa cum era și normal. 

”Nu există nicio probă care să demonstreze că o forță străină s-a implicat din punct de vedere militar pentru a exercita vreun act de diversiune sau dezinformare. Așa cum am demonstrat, inducerea în eroare a fost efectuat de forțe interne, foarte clar dovedite prin probatoriu” a mai spus procurorul militar șef al Secției Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Generalul mai amintește că situația era ”deosebit de periculoasă”: ”În urma chemării trupelor sovietice, la granița de est a României au fost prezente trupe sovietice care au cerut permisiunea de a intra în țară ca urmare a solicitării de ajutor. Doar intervenția lăudabilă a generalului Gușă, șef de stat major în acele zile, secondat de șefii trupelor de grăniceri, a făcut ca această pătrundere pe teritoriul României să nu aibă loc. În același timp, la granița de vest a țării, în Ungaria, se aflau staționate, aproape de graniță, un efectiv de 60.000 de oameni, aparținând tot armatelor sovietice dislocate în Ungaria. Exista riscul ca și din acea direcție să pătrundă pe teritoriul României forțe aparținând URSS. Din fericire, nu s-a întâmplat, am fost norocoși, pentru că dacă s-ar fi întâmplat, în mod cert, istoria recentă a României ar fi arătat altfel”. 

Vezi mai mult în video de la min. 5.30: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel