Momentul în care Ceaușescu a făcut mari schimbări în Securitate. Stenograme din care reieșea că și el era supravegheat / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Istoricul Lavinia Betea a fost invitată la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre momentul în care Nicolae Ceaușescu a făcut mari schimbări în Securitate.  

Lavinia Betea a discutat despre stereotipurile legate de cei care au lucrat în serviciile speciale, subliniind că realitatea nu este întotdeauna așa cum se crede. Aceasta a menționat un interviu cu Ion Stănescu, fost șef al Securității și omul de încredere al lui Ceaușescu. Ion Stănescu a fost înlăturat după sinuciderea medicului personal al lui Ceaușescu, Abraham Schechter, eveniment care a dus la o anchetă de proporții. Ceaușescu a fost furios când a aflat că Securitatea încercase să racoleze medicul și se întreba cui ar fi furnizat acele informații, americanilor sau rușilor, deoarece el nu solicitase astfel de informații.

„Mai este și stereotipul acesta: „Doamne dacă a fost în serviciile speciale, ce știe, ce lucruri ascunse, crime, scenarii”. Până la urmă nu e chiar așa. Eu am mai povestit și povestesc în continuare... Printre alții, l-am intervievat pe Ion Stănescu, cel care a fost șeful Securității, omul de încredere al lui Ceaușescu și care era privit, și este încă privit de cei care au lucrat în sistem, drept un organizator foarte bun și pe care Ceaușescu l-a înlăturat în momentul în care medicul său personal s-a sinucis.”, a spus Lavinia Betea. 

„Interceptase o discuție cu o stenogramă, cum le spunem azi, cu Ceaușescu însuși. Și-a dat seama că ar fi fost și el astfel supravegheat.”, a spus Val Vâlcu.

„Sunt vreo 17 volume datorate anchetei comandate de Ceaușescu atunci când a aflat despre moartea lui Abraham Schechter. A fost teribil de nemulțumit. A aflat că Securitatea vrusese să-l racoleze, că punea o presiune enormă asupra lui. Ceaușescu s-a supărat foarte tare: „Cui voiați voi să dați informații de la medicul meu curant, americanilor sau rușilor? Că eu nu v-am cerut astfel de informații.”, a spus Lavinia Betea. 

 

2. -imagine fara descriere- (lavinia-betea2_20148900.jpg)

 

 

„Știam că se va produce atacul în Cehoslovacia”

Într-o discuție cu Ion Stănescu, fost șef al Serviciilor Speciale, acesta i-a spus istoricului Lavinia Betea că știau despre iminentul atac în Cehoslovacia în 1968 datorită unui informator din structurile Tratatului de la Varșovia. Când Lavinia Betea a întrebat cum a fost găsit acel informator, Ion Stănescu a răspuns că detaliile nu erau preocuparea lui, ci doar validitatea informațiilor primite. Această experiență i-a arătat istoricului că nici foștii demnitari nu aveau întotdeauna cunoștințe secrete formidabile.

„Întorcându-mă la reprezentarea aceasta de atotștiutori a oamenilor Securității, știu că Ion Stănescu mi-a spus - el fusese șeful Serviciilor Speciale în '68 - zice: „Noi știam că se va produce atacul în Cehoslovacia”. „De unde știați?”, am sărit eu imediat.

Și Ion Stănescu îmi spune: „Aveam un informator în structurile Tratatului de la Varșovia, acolo la partea birocrată.” Eu întreb: „Dar cum l-ați găsit? Cine era ăla?”

El s-a uitat la mine cu îngăduință: „Dar de unde vreți să știu eu? Pe mine credeți că mă interesa așa ceva? De chițibușuri de factura asta mă ocupam eu? Tot ce mă interesa pe mine să știu este că sursele de unde primesc acele informații sunt valide, că au fost verificate și mai departe nu era treaba mea”.

Deci de acolo mi-am dat și eu seama, în urmă cu ani de zile, că nu poți să creditezi pe cineva că ar avea niște lucruri formidabile de spus, și în cazul acestor foști demnitari. Cine va citi cartea va fi poate surprins să vadă că și ei au aflat de la mine aproape cam cât am aflat eu de la ei.", a spus Lavinia Betea la interviurile DC News.

 

Interviul a fost realizat luni, 12 august 2024, și difuzat joi, 15 august.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel