Momentul care a dus la fuga Ceauşeştilor, în 22 decembrie. Lavinia Betea, despre o versiune falsă care a circulat: Elena Ceauşescu s-a panicat şi a ţipat
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Val Vâlcu şi Lavinia Betea au rememorat momentul 22 decembrie 1989, atunci când Nicolae Ceauşescu a ieşit în balconul Comitetului Central şi a încercat să se adreseze mulţimii din piaţă.

Cei doi au povestit despre momentul 22 decembrie 1989, când Piaţa Palatului era plină de oameni furioşi iar Nicolae Ceauşescu face o ultimă încercare de a li se adresa, de la balconul Comitetului Central, clădire în care atât el cât şi Elena Ceauşescu îşi petrecuseră noaptea anterioară. 

“Am fost acolo, în dreptul bibliotecii şi nu ştiai sigur dacă e el, nu se vedea foarte clar. A apărut unul în balcon – în filmarea de la TVR se vedea mai bine balconul, dar aşa, din piaţă, nu – însă ne-am dat seama că e Ceauşescu atunci când au început oamenii să huiduie şi să arunce în ei inclusiv punga în care aveau un covrig, o pâine”, a spus Val Vâlcu.

“După el zboară pietre, se retrage, o piatră ajunge în fereastră, nu o sparge. Elena Ceauşescu se panichează – nu este adevărată nici acea versiune în care se spune că ce grozav a fost Stănculescu care l-a făcut să plece, un alt merit neadevărat al lui Stănculescu – ea este cea care ţipă: ‘Nicule, Nicule, hai să plecăm!’. Sediul acela al Comitetului Central devenise un fel de insulă asediată de mulţime. Nu mai aveau cum să plece. Nici povestea cum îl persuadează Stănculescu să-l urce în elicopter; nu mai avea cum să plece altfel de acolo, el călătorea cu elicopterul în toate vizitele de lucru, pentru el urcatul în elicopter era ceva ca şi cum m-aş urca eu în tramvai, un lucru tot atât de obişnuit”, a povestit Lavinia Betea, la DC News.

VIDEO: 

Iliescu era în Casa Scânteii când Ceaușescu s-a ridicat de la sol, spune Lavinia Betea

"Ion Iliescu, succesorul, credea că va cădea Nicolae Ceaușescu? Nu! El era aici, în clădirea Casei Scânteii. Se spune că i-ar fi dat Lina Ciobanu un telefon: 'Ioane, vino!', dar asta după ce se ridicase Ceaușescu de la sol. 

Firesc era ca acest Ion Iliescu să se afle în stradă. El spune ”eram foarte păzit”. Dar dacă știa că lucrurile vor merge către un astfel de deznodământ, ar fi fost de-a dreptul fericit ca paza aceea să-l bage într-o închisoare, măcar două zile și ar fi avut altă legitimitate. Ar fi câștigat extraordinară legitimitate. 

Nu l-ar fi lichidat paza. Ăștia voiau procese. Nu erau atât de porniți, puteau să-l lichideze de mult dacă ar fi vrut” a spus istoricul Lavinia Betea, pentru DCNews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel