Moment istoric: Iranul și Arabia Saudită convin să restabilească relațiile. China a jucat rolul de mediator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Al Jazeera
Sursa Foto YouTube Al Jazeera
Iranul și Arabia Saudită au convenit să restabilească relațiile diplomatice și să-și redeschidă ambasadele în termen de două luni, potrivit presei de stat iraniene și saudite.

Presa de stat iraniană a postat imagini și videoclipuri cu Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, alături de consilierul saudit pentru securitate națională, Musaad bin Mohammed al-Aiban și Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei.

”După implementarea deciziei, miniștrii de Externe ai ambelor națiuni se vor întâlni pentru a se pregăti pentru un schimb de ambasadori”, a declarat televiziunea de stat iraniană, potrivit Al Jazeera.

Potrivit filmărilor difuzate de presa iraniană, Wang a declarat: ”Ambele părți au dat dovadă de sinceritate. China sprijină pe deplin acest acord”.

Agenția de presă saudită a confirmat acordul când a publicat, de asemenea, declarația comună a Arabiei Saudite și a Iranului, care spunea că cele două țări au convenit să respecte suveranitatea statului și să nu se amestece în treburile interne ale celeilalte.

Declarația mai spune că Riad și Teheran au convenit să activeze un acord de cooperare în materie de securitate semnat în 2001.

Riad, Teheran și Beijing ”și-au exprimat dorința de a depune toate eforturile pentru consolidarea păcii și securității regionale și internaționale”, se arată în declarație.

Agenția de știri IRNA, condusă de statul iranian, l-a citat pe Shamkhani că a numit discuțiile de la Beijing ”clare, transparente, cuprinzătoare și constructive”.

”Eliminarea neînțelegerilor și a viziunilor orientate spre viitor în relațiile dintre Teheran și Riad va duce cu siguranță la îmbunătățirea stabilității și securității regionale, precum și la creșterea cooperării între națiunile din Golful Persic și lumea islamică pentru gestionarea provocărilor actuale”, a spus Shamkhani.

Tensiunile istorice între cele două țări

Riad a rupt legăturile cu Teheranul în 2016, după ce protestatarii au invadat posturile diplomatice saudite din Iran. Arabia Saudită a executat cu câteva zile înaintea invaziei un proeminent savant musulman șiit. Acest lucru a declanșat demonstrațiile.

Iranul majoritar șiit și Arabia Saudită cu majoritate sunită susțin părțile rivale în mai multe zone de conflict din Orientul Mijlociu, inclusiv în Yemen, unde rebelii Houthi sunt sprijiniți de Teheran și Riad conduce o coaliție militară care sprijină guvernul.

Însă în ultimul timp, ambele părți au căutat să îmbunătățească legăturile.

”În ultimii doi ani, au existat întâlniri între oficiali saudiți și iranieni la Bagdad”, a spus Ali Hashem de la Al Jazeera, în timp ce raporta de la Teheran. 

Pe lângă războiul din Yemen, Iranul și Arabia Saudită sunt, de asemenea, pe părți rivale în Liban și Siria. Prin urmare, îmbunătățirea relațiilor dintre Teheran și Riad ar putea avea un efect asupra politicii din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel