Moldovenii, sfătuiți să consume mai puțină energie electrică dimineața și seara
Moldovenii sunt sfătuiți să economisească energia electrică dimineața și seara.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, îndeamnă cetățenii să economisească energia electrică, "mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00", pentru că asta va permite "să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice", scrie Ziarul de Iași, citând Ziarul de Gardă.
Apelul ministrului a fost lansat marți, 11 octombrie, după ce Ucraina a anunțat că oprește livrarea de energie electrică către Europa, iar Republica Moldova a început să primească integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).
"Astăzi vin cu o rugăminte foarte mare la voi – să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00.
De ce este atât de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar.
Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem", a scris Andrei Spînu pe o rețea socială.
Ucraina sistează exportul de energie electrică. Republica Moldova, grav afectată
Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică, scrie UNIAN. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 la sută din curentul consumat. Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei Ucrainei pe Facebook.
”Atacurile cu rachete, care au avariat generarea termică și stațiile electrice, obligă Ucraina să întrerupă, începând cu 11 octombrie 2022, exporturile pentru a stabiliza propriul sistem energetic” a scris Ministerul Energiei de la Kiev.
Până în prezent, Ucraina a exportat energie electrică în Moldova și Polonia, ajutând Europa să înlocuiască gazul rusesc ca sursă de producție a energiei electrice și contribuind la stabilitatea sistemului energetic european, scrie deschide. Vezi mai mult AICI.
Ghid de economisire a electricității, pentru facturi mai mici. Greșeala pe care o fac toți românii și le aduce până la 70% consum în plus
Avertismentele specialiștilor pentru iarna ce urmează îi înspăimântă pe români. Cu toții ne spun că vom avea facturi mari la gaze și la electricitate, așa că, inevitabil, vom fi nevoiți să facem economie. Din fericire există câteva metode care ne pot ajuta să mai reducem din consum și să ne asigurăm astfel că la sfârșitul lunii avem facturi mai mici, pe care le putem plăti. Energia electrică s-a scumpit cu peste 16% în ultimul an, iar unii români s-au confruntat deja cu incapacitatea de a-și achita facturile astronomice.
Totuși, nu este necesar să stingem de tot lumina la iarnă de teama facturilor uriașe. Puteți aplica următorul ghid de economisire a energie electrică, realizat de jurnaliștii Realitatea Plus. Specialiștii spun că pentru reducerea facturilor este suficient să folosim electrocasnice cu consum reduc și să nu facem risipă. Chiar dacă o cameră este ocupată, nu țineți luminile aprinse dacă nu este necesar. Atâta timp cât ferestrele sunt suficiente pentru a lumina camera, stingeți becul. Înlocuiți becurile care consumă mult cu cele economice. Spre exemplu, ledurile pot dura până la 20 de ani, timp în care vă ajută să economisiți peste 100 de euro, mai mult și mai sigure pentru sănătate spre deosebire de neoane, spre exemplu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News