Data publicării:
• Moldovenii din Diaspora răstoarnă situația de peste Prut. Bogdan Chirieac: O înfrângere uriașă pentru Moscova
Analistul Bogdan Chirieac a abordat situația politică actuală din Republica Moldova.
Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană, însă cei care au schimbat balanța sunt moldovenii din Diaspora. S-au numărat aproape toate voturile, iar diferența dintre cele două tabere este destul de mică. “Șoc” a fost cuvântul de ordine în tabăra Maiei Sandu în seara trecută. Președinta susține că Moldova s-a confruntat cu un atac asupra libertății sale și că forțele străine au încercat să cumpere peste 300 de mii de voturi.
Președintele în funcție al Republicii Moldova a câștigat primul tur al alegerilor cu aproape 42%, iar pe locul doi este Alexandr Stoianoglo, un candidat pro-rus care a obținut 26%.
"Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației din țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe ostile, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni, propagandă și cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă gri. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Așteptăm rezultatele finale și vom veni cu o decizie", a declarat Maia Sandu.
Rezultatele alegerilor prezidențiale
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care acum candidează pentru un nou mandat, are un avans de 15 puncte procentuale în faţa socialistului Alexandr Stoianoglo, în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, care s-au desfăşurat duminică.
Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41.83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi), transmite Agerpres.
Potrivit Codului electoral, dacă nici un candidat nu obţine majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care vor accede primii doi candidaţi care au întrunit cele mai multe voturi. Astfel, Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul al doilea, care se va desfăşura pe 3 noiembrie. La alegerile de duminică s-au prezentat la urne 1.561.726 alegători, respectiv 51.65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
Referendum
În Republica Moldova, 48.14% au votat "DA", 51.86% au votat "NU". Însă, în Diaspora basarabeană 77.87% au votat "DA". 22,13% au votat "NU". Încă mai sunt multe procese-verbale rămase.
În Republica Moldova:
În Diaspora moldovenească:
Sursă poze: Site Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova
Informațiile de ultimă oră aduc următoarele date: 50,28% din voturi sunt pentru modificarea Constituției, conform datelor privesc.eu. 49,72% au votat împotrivă. Sunt numărate până la această oră 1,47 de milioane de voturi (98,96% din totalul voturilor exprimate). Pentru modificare au votat 741.652, iar împotrivă sunt până la ora 11:30 - 733.372.
Analistul Bogdan Chirieac a abordat peisajul politic de peste Prut într-o intervenție la Antena 3 CNN, punctând cele mai importante detalii în urma alegerilor basarabenilor.
"E un rezultat previzibil. Era de mirare dacă 90% votau pentru UE"
"E un rezultat previzibil. În primul rând, așa cum a spus doamna Președinte Maia Sandu, în Republica Moldova se desfășoară un autentic război hibrid. În al doilea rând, există foarte mulți rusofoni în Republica Moldova. Sunt ruși aduși în vremea Uniunii Sovietice, care sunt cetățeni moldoveni și care sunt îndoctrinați de propaganda lui Putin. Nu știu să vorbească nici românește. Ei se uită la posturile de televiziune sovietice, că nu mai sunt rusești, sunt sovietice de ani de zile de când a ocupat Putin Crimeea și sunt puternic îndoctrinați. Atunci, ei se feresc de Europa pentru că le este teamă. În exterior, moldovenii care lucrează în UE, la fel ca și românii, sigur că vor aderarea Moldovei în UE. Deci, faptul că s-a votat masiv în Diasporă pentru aderarea la Uniunea Europeană nu este niciun secret. Faptul că în Republica Moldova balanța este echilibrată este din cauza rusofonilor. Acolo trebuie o politică complexă, care a existat în țările baltice. Pentru minoritatea rusă contează garantarea drepturilor minorității lor, astfel încât să nu se mai opună la aderarea în UE. Deci, chiar au fost probleme în țările baltice. După ce a căzut URSS și chiar când s-a pus problema aderării, rușii nu aveau cetățenie în țările baltice. Ei, ca cei din Republica Moldova, au fost aduși cu trenurile de unde a vrut Iosif Vissarionovici Stalin.
"De aici trebuie să înceapă un proces de conștientizare"
În Europa nu se merge așa. Se merge pe garantarea drepturilor minorităților, pe înființarea de școli în limba minorităților naționale, pe reprezentarea lor în parlament și așa mai departe. Deci, nu este un rezultat surprinzător faptul că este strâns. Important este însă că a trecut referendumul. Este o înfrângere uriașă pentru Moscova în acest moment, fiindcă, exact cum a spus doamna Maia Sandu, și sunt convins că așa stau lucrurile, acolo s-au confruntat cu o fraudă masivă, nu doar la vot, ci și în influențarea publicului. Moscova a cheltuit sute de milioane de dolari ca să cumpere voturi, efectiv. Gândiți-vă că minoritatea rusă din Transnistria e formată din 99% rusofoni. Găgăuzia, de asemenea, este și ea scăpată de sub control, acea provincie din sudul Republicii Moldova. Era de mirare dacă 90% votau pentru UE. De aici trebuie să înceapă un proces de conștientizare, de informare, de acordare de burse, nu doar în România, ci și în alte state europene pentru tinerii moldoveni, dar și pentru tinerii de etnie rusă, ucraineană sau altele. Rusofonii nu sunt doar ruși, ci sunt și ucraineni, care nu știu cum au votat vis-a-vis de UE la acest referendum. Teoretic au votat pentru aderarea la UE, dar nu se știe cât au fost de dezinformați de propaganda rusă", a explicat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News