Moldovenii au luat cu asalt magazinele cu lumânări și lanterne, de teamă că vor rămâne pe întuneric, după ce s-au anunțat deconectări de la electricitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor. 3 centrale nucleare au fost deconectate
Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor. 3 centrale nucleare au fost deconectate
Oamenii din Republica Moldova au luat cu asalt magazinele cu lumânări și lanterne, de teamă că vor rămâne pe întuneric din cauza crizei energetice.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Autoritățile au anunțat deja că mai multe sate și orașe ar putea fi deconectate de la electricitate pentru a se face economie. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, populaţia moldoveană resimte urmările conflictului generat de forţele armate ruse aproape la fel ca ucrainenii.

"Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece ţara noastră de la independenţă. Ţinând cont că, în acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică. (...) Sincer vorbind, noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electro-energetic. Ce facem la moment este că, chiar azi comisia de situaţie excepţională a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul", a declarat Andrei Spînu.

Oamenii de rând sunt speriați de ceea ce îi așteaptă la iarnă. După ce au auzit că există posibilitatea ca unele localități să fie deconectate complet de la electricitate, moldovenii au luat cu asalt magazinele și piețele în care se vând lumânări și lanterne, transmite Realitatea Plus. Aceștia spun că încearcă astfel să se pregătească de ce este mai rău pentru a nu rămâne în beznă totală. Prețul produselor de acest timp a crescut cu aproximativ 20%, iar comercianții din Republica Moldova spun că au vânzări mult mai mari față de anul trecut.

Şedinţa guvernului R. Moldova a început pe întuneric pentru a se economisi curent - Video

Guvernul premierului Natalia Gavriliţă s-a reunit miercuri după-amiază, pe întuneric, pentru a face economie de energie electrică în faţa unui deficit care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit presei locale, între care NewsMaker şi Noi.md.

La începutul şedinţei, şefa executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa să poată face fotografii de protocol, dar ulterior miniştrii au continuat şedinţa pe întuneric, potrivit portalului Noi.md. Natalia Gavriliţă a asigurat că guvernul său, în frunte cu viceprim-ministrul Andrei Spînu, face tot posibilul să rezolve situaţia cu privire la criza energetică.

'Avem elaborate diferite scenarii. (...) Da, ieşim la resurse alternative. Procurăm electricitate din România. Dar avem nevoie de cantităţi adiţionale, care pe piaţă sunt mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Facem îndemnul să continuăm să economisim, să reducem consumul', a invitat şefa executivului moldovean, citată de publicaţia locală NewsMaker. La rândul său, Andrei Spînu, totodată ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a spus că riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel