Moldova: Referendum pentru demiterea lui Chirtoacă. Socialiștii spun că au adunat semnăturile necesare
Autor: Bogdan Bolojan | Publicat pe: 29 mai 2017, 11:48
WhatsApp
Socialiștii proruși au anunțat luni că au colectat numărul necesar de semnături pentru organizarea și desfășurarea unui referendum local cu privire la demiterea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, informează Deschide.md.

Potrivit președintelui grupului de inițiativă, Ion Ceban, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist, în seara zilei de 28 mai au fost colectate 65.838 de semnături, în condițiile în care numărul minim necesar stabilit de Comisia Electorală Centrală este de 64.411 de semnături.

"65.838 (de semnături). În 18 zile. Mai mult decât necesarul cu peste 1.400 de semnături. În scurt timp vom comunica ce și cum facem mai departe", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

La 11 mai, judecătoria Chișinău a înmânat listele de subscripție și legitimațiile membrilor grupului de inițiativă în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea și desfășurarea referendumului cu privire la demisia primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Conform Codului Electoral, pentru inițierea referendumului sunt necesare semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Semnăturile colectate urmează să fie prezentate Judecătoriei Chișinău, care are la dispoziție 15 zile pentru verificarea dosarului. Ulterior, documentele vor fi expediate către Consiliul municipal Chișinău (CMC), care urmează să decidă cu votul majorității consilierilor (cel puțin 26 din 51) organizarea referendumului. Hotărârea CMC va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale, care, la rându-i, va anunța data desfășurării referendumului local, dar și constituirea circumscripției electorale.

Socialiștii au declarat anterior că referendumul local ar putea fi organizat în luna octombrie 2017, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?