Data publicării:

Moldova introduce tranzitul gratuit de gaze către Ucraina pentru a asigura aprovizionarea suficientă pentru iarnă

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Autoritățile din Republica Moldova au adoptat reglementări care prevăd transportul gratuit al gazelor europene către și dinspre Ucraina pentru a asigura necesitățile țării pentru iarna aceasta, informează Reuters.

Comisia pentru Reglementări de Urgență a cerut miercuri seara autorității de reglementare a sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova să asigure transportul gratuit de gaze provenite din Europa către zonele de stocare prin patru puncte de la granița dintre Ucraina și Republica Moldova.

Cu Republica Moldova aflată în stare de urgență de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 - și prelungită la fiecare 60 de zile - deciziile comisiei trebuie implementate prin lege.

Comisia a declarat că transportatorul VestMoldTransGaz era obligat să acționeze pentru a asigura aprovizionarea suficientă pentru iarnă. Compania este deținută în proporție de 75% de TransGaz din România, restul fiind deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Alexandru Slusar, membru al consiliului de administrație al Energocom, compania care asigură gaz european pentru Moldova, a declarat pentru Reuters că decizia vizează reducerea costurilor importurilor, precum și a prețurilor pentru consumatori.

"Deoarece transportul gazelor costă 60-70 de dolari la 1.000 de metri cubi și trebuie să traverseze de două ori teritoriul Republicii Moldova, guvernul ordonă operatorului de transport de gaze să ofere o reducere de 100%"

Sergiu Tofilat, membru al consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, care distribuie gaze provenite din Rusia, a declarat că țara trebuie să cumpere cel puțin 400 de milioane de metri cubi (mcm) pentru iarna care vine.

"Consumul în perioada rece este de aproximativ 800-900 de mcm, iar Energocom a cumpărat mai mult de 400 de mcm. Deci vorbim despre transportarea a aproximativ jumătate de miliard de metri cubi, guvernul stabilind o reducere de 100%."

Republica Moldova nu a folosit gaz rusesc de la sfârșitul anului trecut, dar menține deschisă opțiunea de a cumpăra de la Gazprom dacă condițiile sunt favorabile, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în această săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel