Data publicării:

Moldova interzice toate știrile rusești. Doar filmele, serialele și emisiunile de entertainment mai pot fi difuzate în rusă

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Administraţia Prezidenţială a Republicii Moldova
Foto: Administraţia Prezidenţială a Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi după-amiază, în a doua lectură, un proiect de lege care prevede interzicerea difuzării programelor de ştiri din Rusia, în cadrul unui plan de contracarare a dezinformării.

Conform documentului aprobat de Parlamentul Republicii Moldova, furnizorii de servicii media nu vor difuza programe audiovizuale de televiziune şi de radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care au fost produse în alte ţări decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada şi naţiunile care au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepţia filmelor şi a emisiunilor de divertisment care nu au un conţinut militarist, informează publicaţia Jurnal de Chişinău.

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea dezinformării a fost aprobat de Parlamentul moldovean în a doua lectură cu 54 de voturi. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, proiectul de lege prevede şi faptul că 50% din emisiunile străine generaliste difuzate în Republica Moldova să provină din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Canada.

Noul plan are rolul de a bloca de facto emisiunile de ştiri din Rusia, în contextul în care Administraţia Republicii Moldova a adoptat o direcţie proeuropeană fermă din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, notează Mediafax.

Ministrul Apărării de la Chișinău: Prezența Transnistriei atât de militarizată nu poate fi neglijată. Sunt 14.000 de oameni înarmați

Ministrul Apărării e la Chișinău se arată îngrijorat de existența a 14.000 de oameni înarmați în Transnistria.

Prezența Transnistriei, care este un teritoriu necontrolat și foarte militarizat, lângă malul drept al Nistrului nu poate fi neglijată, susține Ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, întrucât numărul oamenilor înarmați acolo ar fi de aproximativ 14 mii.

„Eu aș spune că nu putem să neglijăm prezența unui stat necontrolat care este atât de militarizat. Când vorbim despre prezența militarilor, haideți să-i divizăm, care și cine sunt. În primul rând, să ne referim la trupele Federației Ruse care se află acolo, așa-numitele forțele ale contingentului, care se ocupă cu paza obiectivelor care au rămas și, îndeosebi, a depozitelor de la Cobasna.

Ei sunt 1200 de persoane și vreo 700 de civili. Suplimentar, la ei putem să mai adăugăm dintr-o dată aproximativ 500 de militari care sunt în componența forțelor de menținere a păcii și ajungem la 2000 de militari ai Federației Ruse. Ce ține de așa-numita Transnistrie, forțelor armate și celelalte structuri, vreau să menționez că multe structuri militarizate sunt acolo, care sunt în uniformă, trec prin diferite pregătiri și aici m-aș referi la așa-numita lor armată care are aproximativ 5000 de militari.

Putem să adunăm și forțele de ordine din așa-numitul Minister al Afacerilor Interne, iarăși 4000 de oameni, apoi forțele NGB-ului, care sunt trei mii și ceva. Putem să punem și aceleași forțe cazace care mai sunt acolo și punându-le pe toate împreună ajungem la 13-14 mii de oameni înarmați”, a punctat Ministrul Apărării în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Cererile de obținere a statutului de candidat pentru aderarea la UE ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei vor fi examinate de Consiliul European la următoarea reuniune din iunie. Anunțul a fost făcut pe site-ul instituției europene.

”Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii sale din iunie” a scris Consiliul European în concluziile reuniunii din 30 mai privind situația din Ucraina.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie. La mijlocul lunii aprilie, Chișinăul a primit prima parte a chestionarului de aderare, pe care l-a completat și l-a transmis organelor europene în 20 aprilie. Imediat a primit și a doua parte a chestionarului, completat și transmis la Bruxelles în 12 mai. Între timp, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut ca Republica Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderare, notând că guvernarea de la Chișinău se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale și lăudând eforturile depuse de autorități și societate în ajutorarea refugiaților ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel