Mohammad Bazzi, considerat finanțator cheie al grupului Hezbollah, arestat la București. SUA oferea 10 milioane de dolari pentru informații despre el
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Mohammad Bazzi
Mohammad Bazzi
Un cetățean libanez, numit de SUA în 2018 drept terorist global, a fost arestat la București. 

Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, este considerat un finanțator cheie al grupului Hezbollah, susținut de Iran. Acum, el a fost prins și arestat în capitala României. 

Mohammad Bazzi este considerat un finanțator-cheie al Hezbollah, transmite Digi24. El ar fi reușit să trimită milioane de dolari partidului libanez. Bărbatul a fost prins pe aeroportul din București, imediat cum a ajuns în România. Avea asupra lui atât un pașaport libanez, cât și unul belgian. Potrivit anchetatorilor, bărbatul se folosea de mai multe companii, care erau pe lista neagră în SUA, pentru a trimite bani în Liban și către terțe persoane din mai multe țări, inclusiv o persoană din China, de exemplu, persoană care pretindea că ar fi cumpărat aparatură pentru un restaurant.

Bărbatul a fost extrădat. Va fi judecat în Statele Unite, unde are deja trei capete de acuzare, riscând 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre ele.

Statele Unite ofereau până la 10.000.000 de dolari americani pentru informații despre omul de afaceri libanez. Conform acuzațiilor, el ar fi folosit o rețea extinsă de afaceri pentru a se sustrage sancțiunilor americane împotriva Hezbollah. Ar fi folosit companii fantomă pentru a ascunde originea fondurilor și relațiile sale cu Hezbollah, pentru a le furniza arme și muniție.

Anterior, el a fost vizat în Operațiunea Cassandra, o investigație a Administrației americane pentru controlul drogurilor (DEA) care a vizat activitățile criminale globale ale grupului militant libanez Hezbollah, inclusiv traficul de droguri și spălarea banilor. Operațiunea a fost lansată în 2008 și a continuat până în 2015, având ca rezultat arestarea și urmărirea penală a numeroase persoane implicate în rețeaua criminală a Hezbollah.
 
În general, Operațiunea Cassandra a fost văzută ca o lovitură semnificativă pentru activitățile criminale ale Hezbollah, zeci de indivizi fiind vizați și arestați în urma anchetei, scrie lbcgroup.tv.

Cu toate acestea, operațiunea a fost, de asemenea, supusă criticilor, în special din cauza acuzațiilor potrivit cărora administrația Obama ar fi minimalizat semnificația pentru a evita întreruperea negocierilor asupra acordului nuclear cu Iranul.
 
Bazzi a fost legat de alte câteva persoane care au fost desemnate de guvernul SUA pentru implicarea lor în activitățile Hezbollah printre care: Adham Tabaja, Ali Charara, Abbas Hassan, Ali Fayad, Ayman Joumaa, Abdallah Safieddine și Mohamad Noureddine.
 
Acuzațiile împotriva lui Bazzi presupun o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație de spălare de bani și până la 10 ani pentru încălcarea sancțiunilor SUA. Autoritățile americane vor lucra cu omologii lor români pentru a-l aduce pe Bazzi în fața justiției, scrie sursa internațională. 
 
Potrivit Counter Extremism, Bazzi a strâns milioane de dolari pentru Hezbollah prin activitățile sale de afaceri din Belgia, Liban, Irak și Africa de Vest. El a fost numit terorist global de către Departamentul SUA în 17 mai 2018. 

Din 2009 până în 2010, Bazzi a lucrat cu Abdallah Safi-Al-Din, reprezentantul Hezbollah-ului în Iran și cu Banca Centrală a Iranului pentru a crește accesul bancar între Iran și Liban. În 2011, Bazzi și Safi-Al-Din au lucrat pentru a rezolva o dispută și a restabili relațiile dintre Iran și Gambia. Potrivit SUA, Bazzi este un „apropiat” al lui Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, care a fost sancționat de Statele Unite în decembrie 2017 pentru abuzuri asupra drepturilor omului și spălare de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel