Mogherini - Pompeo: Nu există planuri de întâlnire
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a afirmat luni că secretarul de Stat american, Mike Pompeo, "întotdeauna este binevenit" să discute cu UE, însă pentru moment a confirmat că "nu există planuri de întâlnire", transmite EFE.

"Evident întotdeauna este binevenit, dar nu există planuri precise pentru moment", a indicat Mogherini reporterilor în cadrul Consiliului Afaceri Externe care are loc luni la Bruxelles.

Potrivit unui responsabil al Departamentului de Stat, Pompeo se va opri la Bruxelles pentru a discuta cu oficiali ai UE despre Iran, o vizită care nu figura pe agenda sa oficială şi care apare într-un moment de noi tensiuni cu Republica Islamică.

"Ne-au spus în timpul nopţii că intenţionează să-şi schimbe planurile de călătorie şi să facă o escală aici la Bruxelles. Cred că se aşteaptă să aterizeze spre prânz. Vom fi aici întreaga zi cu o agendă plină. Vom vedea dacă şi cum vom reuşi să stabilim o întâlnire", a arătat Mogherini.

Aceasta a subliniat că "vom continua să susţinem pe deplin acordul nuclear cu Iranul, completa sa aplicare".

Potrivit lui Mogherini, va exista totodată pe parcursul zilei, în marja Consiliului Afaceri Externe, o reuniune între miniştrii din Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru a vedea cum trebuie continuat pentru a sprijini cel mai bine completa implementare a acordului.

Mogherini a insistat că respectivul pact cu Iranul "a fost şi continuă să fie pentru noi un element cheie al arhitecturii neproliferării, atât la nivel global, cât şi regional".

"Vom continua să-l susţinem cu toate instrumentele şi voinţa noastră politică. Acest lucru este bine ştiut atât de Washington, cât şi de Teheran", a mai spus şefa diplomaţiei europene.

În acelaşi timp, ea a recunoscut că UE are în continuare "diferenţe şi divergenţe serioase" cu Iranul asupra unor probleme regionale, dar a subliniat că "dialogul este unicul şi cel mai bun mod de a le aborda" şi "a evita o escaladare a tensiunilor în regiune".

Mike Pompeo trebuia luni să sosească la Moscova unde avea prevăzute o întâlnire cu personalul ambasadei americane în Rusia, discuţii cu antreprenori de top şi foşti elevi ai unui program de interschimb, precum şi participarea la o ceremonie în onoarea celor care au murit în luptele contra naziştilor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Toate aceste evenimente au fost anulate pentru a face loc vizitei lui Pompeo la Bruxelles, de unde acesta va pleca spre Soci, o staţiune balneară rusească la Marea Neagră, potrivit Departamentului de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel